29 Mart 2024 Cuma

Son Dakika: Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patrikhanesi’nden Korona Virüs Açıklaması

Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patrikhanesi’ nden Covid-19 ile ilgili bir bildiri yayınlandı.

Yayınlanan bildiri şu şekilde;

Bu yılın başından beri Dünya, binlerce insanın ölmesine sebep olan korona virüse maruz kaldı.

Antakya Patrikhanesi olarak insan hayatını tehdit eden bu zor durumu sizlerle paylaşıyoruz. Yaşam Tanrı’nın kutsal armağanıdır. Her rahip ve inanlı, halkını Tanrı’nın hoşnut olduğu doğrultuda insanları korumak için çağrılmıştır.

Kilise, Meryem Ana ve tüm Azizlerin şefaatine yönelir, dualarını yoğunlaştırır ve asla hayal kırıklığına uğratmayan umuda tutunur. (Romalılar 5:5)

Kilise bu tür büyük sıkıntılarla yüz yüze gelince takdiri ilahiye güvenir, herkesin buna inanmasını ve Tanrı’yla çalışmak için birleşmesini ister.

Uzmanlar ve tıbbi yetkililer bir araya gelen insan sayısının sınırlanmasının hastalığın yayılmasına karşı en büyük önlem olarak göstermektedir. Resmi makamlar bu toplantıları kısıtlama çağrısında bulunduklarından, kilisenin de diğer sosyal kurumlar gibi ilgili resmi makamlar tarafından verilen önerilere uygun olarak bu dönemin gerekliliklerine adapte olması gerekmektedir.

Bu nedenle Antakya Patrikhanesi yapılan istişarelerden sonra şunları beyan eder:

1- Devlet ve ilgili uluslararası kuruluşlar tarafından açıklanan tüm genel koruyucu sağlık talimatlarına ve önlemlerine uymak. 

2- Özel ve genel bütün toplantıları durdurmak. 

3- Etkinlikler, geziler, tatiller, kutlamalar, sergiler ve yarışmalar gibi tüm aktiviteleri durdurmak. 

4- Kiliselerdeki peder, imanlıların hiçbirinin katılımına engel olmaksızın, kilisenin okuyucusu ve hizmetkârının katılımıyla duaları ve ayinleri yerine getirmesi şartıyla, günlük duaların kilisenin web siteleri aracılığıyla doğrudan canlı yayınlanma olasılığını etkinleştirmek. 

5- İmanlıların Kutsal Kominyondan mahrum kalmamaları için her kilise rağbet eden kişilere kişisel Kominyon verme saatlerini belirterek, yaşlılara ve hastalara ihtiyaçlarına göre evde kominyon verilmesini sağlamak. 

6- Cenaze törenlerinin ve ölüler için yapılan dualar ( 3’üncü, 9’uncu, 40 gün ve sene) taziye kabulü olmadan sadece cenaze sahipleri ile ayinlerin icra edilmesi. 

7- Bu prosedürler, bölge piskoposlarının hizmet ettikleri ülkelerdeki sivil yetkililer tarafından arka arkaya alınan prosedürler ışığında bu direktiflerin uygulanmasını takip etmeleri şartıyla 2020 yılının 4  Nisan ayına kadar geçici ve istisnai olarak uygulanacaktır.

Sonuç olarak kilise, tüm inananları, özellikle bize insan olduğumuz sınırlarını hatırlatan bu zamanda Tanrı’daki sarsılmaz umudu paylaşabilmemiz için evlerde Tanrı’ya günlük dualarımızı sunmaya çağırır. Ayrıca kilise çocuklarını, halkına bol merhamet göstermesi için Tanrı’ya bolca dua etmeye davet eder.

Tanrı, bu zor günlerde acı çekinlere ve hastalara teselli ve şifa versin. Kamu görevlilerine bu krizle başa çıkabilmeleri için bilgelik versin. Sağlık ve hastane sektöründeki işçilerin ve tüm gönüllülerin çabalarını kutsasın.

Rab Tanrı, tüm çocuklarımızı ve vatandaşlarımızı her türlü tehlike ve kötülükten korusun.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi