29 Mart 2024 Cuma

Sosyal Medya Arkadaşlık Kavramını Değiştirdi

Birçok Facebook arkadaşına sahip kişilerle yapılan bir araştırmaya göre, arkadaşları mülk olarak görme özelliğine sahip oldukları ortaya çıktı.

Sosyal medyada çok fazla arkadaşınızın olmaması, günlük hayatınızda maddiyatla biraz daha az ilgilendiğiniz anlamına gelebilir.

Yeni bir araştırmaya göre, materyalist kişiler materyalist olmayan insanlara oranla çok daha fazla Facebook arkadaşına sahip olma eğilimindeler, arkadaşları fiziksel nesneler gibi topluyorlar. Ayrıca, materyalist olmayan insanlara göre, Facebook’ta daha fazla vakit geçiriyorlar ve hayatlarını sosyal medyada  başkalarının yaşamlarıyla karşılaştırma olasılıkları da oldukça yüksek.

Sosyal Çevrimiçi Öz-Düzenleme Teorisi

Almanya’da bulunan Ruhr Üniversitesi-Bochum’da Phillip Ozimek liderliğindeki akademisyenler,  bunun neden olduğunu açıklayan yeni bir teori yarattı. Buna Sosyal Çevrimiçi Öz-Düzenleme Teorisi diyorlar.

Ozimek, “Materyalist kişiler Facebook’u daha sık kullanıyor, çünkü Facebook arkadaşlarını nesneleştiriyorlar – sahip olduğu mülklerini artırmak için Facebook arkadaşları kazanıyorlar” dedi.

“Facebook, insanlar hakkında sağladığı milyonlarca  bilgi ve profille sosyal karşılaştırmalar için mükemmel bir platform sunuyor ve bedava- materyalistler maliyeti olmayan araçları seviyor!” diye açıklanıyor.

Araştırmacılar, materyalistlerin sosyal ağları kullanma biçiminde yanlış veya kötü bir şey olmadığını vurgulamaya özen gösteriyor. Aksine, bu sadece bazı insanların yaşam amaçlarını gerçekleştirme ve eğlenme biçimi olarak nitelendiriliyor.

Ozimek, “Sosyal medya platformları, yaşamdaki diğer faaliyetlerden farksız değildir; bunlar, hayatta hedeflere ulaşmak isteyen insanlar için işlevsel araçlardır ve bazıları da bireyler veya toplum için olumsuz sonuçlar doğurabilir” diyor.

Ancak araştırmadaki yazarlar Facebook yanılmasının da altını çiziyor: “Facebook tüketiminin gerçekten bizi mutlu edip etmediği ya da bunun sadece bir yanılsama olup olmadığı sorgulanabilir – bu tür sorular gelecek araştırmalarda ele alınmalıdır.”

Konuyla ilgili daha önceki araştırmalara göre, kendinizi sosyal paylaşım ağlarında başkaları ile karşılaştırmak sizi mutsuzluğa sürükleyebilir  fakat bu aynı zamanda bağlantıda olduğunuz kişiyle ve online olma gerekçelerinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi