29 Mart 2024 Cuma

Sudan’da Hristiyanlığa Dair Yeni Keşif

Sudan’da Hristiyan Figürlerle Kaplı Bir Oda Kompleksi Keşfedildi

Arkeologlar, Sudan’ın başkenti Hartum’da iç kısımları Hristiyan sanatına özgü figür sahneleriyle kaplı olan gizemli bir oda kompleksi keşfetti. 

Oda, Hartum’a 500 km uzaklıktaki Eski Dongola Orta Çağ manastırında bulundu. Dongola, Orta Çağ Afrika devletlerinden biri olan Makuria’nın başkentiydi. Oda, Varşova Üniversitesi’ndeki Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi’nden Dr Artur Obłuski liderliğindeki ekip tarafından Funj döneminden (MS 16.-19. yüzyıl) kalma evlerin keşfi sırasında bulundu.

İç bölme, Meryem Ana, İsa Mesih, Nubian kralı ve Başmelek Mikail’i tasvir ediyordu. Arkeologlar, keşfin Hristiyan sanatı için benzersiz olduğunu söyledi. ‘‘Bu, azizlerin veya Başmelek Mikail’in koruması altındaki Nubian hükümdarının tipik bir tasviri değildi. Kral eğilir ve bulutların içinde oturan Mesih’in elini öper. Hükümdara, açılmış kanatlarıyla hem kralı hem de Mesih’i koruyan Başmelek Mikail yardım eder. Böyle bir sahne Nubian resminde hiçbir paralellik bulamaz. Sembollerin dinamizmi, figürlerin hiyeratik doğasıyla tezat oluşturuyor’’ ifadelerinde bulunuldu.

Odanın kuzey duvarında koyu renk elbiseler içinde tasvir edilen Meryem Ana, elinde bir haç ve kitap tutuyor. Araştırmacılar, bu figürün Nubia sanatında Meryem Ana’nın tasvirlerini yansıtmadığını söyledi. Karşı duvarda Mesih İsa tasvir edilmiştir. Sağ eli kutsama hareketiyle gösterilirken, sol eli bir kitap tutmaktadır. Figürlerin yanındaki Grekçe yazılar üzerinde yapılan çalışma, Davut adlı bir krala atıfta bulunulduğunu ve Dongola olduğuna inanılan şehrin korunması için Tanrı’ya yalvarıldığını ortaya çıkardı. 

Bilinmeyen nedenlerden dolayı Kral Davut, Nubia’yı işgal ederek misilleme yapan Mısır’a saldırdı ve Dongola’nın tarihinde ilk kez yağmalanmasına neden oldu. Araştırmacılar, resmin Memluk ordusu yaklaşırken veya şehir kuşatma altındayken yapılmış olabileceğini düşünüyor. Odalardan oluşan kompleks, İsa’nın Büyük Kilisesi olarak bilinen kutsal bir yapının yanında bulundu.

Çalışmalardaki en önemli amacın, eşsiz duvar resimlerini korumak olduğu belirtildi. Kazı çalışmaları, Avrupa Araştırma Konseyi tarafından finanse edildi.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi