4 Mayıs 2024 Cumartesi

Sudan’da İnanç Özgürlüğü Kısıtlanmaya Devam Ediyor

Sudan’daki yetkililer inanç özgürlüğünün arttığına dair işaretler gösterdi ancak Hristiyanlar, Yeni Geçiş Hükümeti’nin Eylül 2019’da iktidara gelmesinden bu yana kiliselerin inşa edilmesi ve el konulan mülklerin geri alınmasına yönelik adımlar atmadığını bildirdi.

Yetkililer yeni kiliselerin inşası için ruhsat verme sürecinin başladığını söylese de, Hristiyanlar bunun siyasi bir propaganda olduğunu belirtti.

Kıpti Kilisesi’nden Hani Faiz Butros, hükümetin kilisesinin yeni bir bina inşa etme talebine yanıt vermediğini söyledi. Londra merkezli BBC Arapça radyoya verdiği demeçte, ‘‘11 aydır tek bir kilise inşa etmek için izin istiyoruz, ancak henüz onaylanmadı’’ dedi. Sudan’daki diğer kiliselerin de ruhsat almada sorun yaşadığını söyledi.

Hristiyan liderlerin, Sudan’ın eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir rejimi sırasında el konulan malların iade edilmesi talebi de olumlu sonuçlanmadı. Evangelical Synod’un başkanı ve Sudan Presbiteryen Evanjelik Kilisesi’nin (SPEC) lideri Rafaat Sameer Masaad, el konulan mallar arasında Kuzey Hartum’daki Evanjelik Okulu ve Omdurman’daki diğer okullar olduğunu söyledi. Kilise liderleri mülklerin geri iade edilmesini talep etse de, Sameer Masaad, ‘‘Henüz bir gelişme yaşanmadı’’ dedi.

Geçiş Hükümeti Temmuz ayında, kişinin inancından ayrılmasını suç olmaktan çıkardı.  Hristiyan liderler, Sudan’ın dini hakları ihlal eden yasalarda bazı adımlar atmasına rağmen, mevcut kanunların hala yetersiz olduğuna inanıyor.

Şubat 2020’de Sudan’daki yetkilileri ziyaret eden ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu (USCIRF), son raporunda Geçiş Hükümeti’nin eski rejimin korkunç dini baskılarını sona erdirdiğini belirtti.

Din İşleri Bakanı Nasreddine Mufreh, Eylül 2019’da yaptığı açıklamada, hükümet tarafından el konulan malların iade edileceğini söyleyerek, Hristiyanların önceki yönetim sırasında zulme ve çok kötü uygulamalara maruz kaldığını kabul etti. Ayrıca farklı bir inancı benimseyenleri cezalandırmaya çağıran ideolojiyle mücadele edeceğini söyledi.

Sudan Egemenlik Konseyi, 18 Aralık 2019’da 25 Aralık ve 7 Ocak’ın Noel Bayramı nedeniyle resmi tatil olarak kabul edildiğini duyurdu. Başbakan Abadalla Hamdok,  25 Aralık ve 7 Ocak tarihlerinde akademik kurumlarda sınav yapılmasının yasaklanmasını emretti ve Hristiyanların kiliseye gidebilmeleri için Pazar günleri saat 10’da işten çıkabilmelerine izin verdi.

8 Eylül 2019’da Hamdok liderliğinde göreve başlayan yeni hükümet, uzun süredir devam eden yolsuzluk ve 30 yıllık dine dayalı rejimin ardından bazı zorluklarla karşı karşıya.

Güney Sudan’ın 2011’de ayrılmasının ardından Beşir dini kuralları daha katı hale getirdi. Kilise liderleri yetkililerin, Güney Sudan’ın ayrılmasının ardından çoğu Hristiyan’ın ülkeyi terk ettiği bahanesiyle kilise binalarını yıktığını veya el koyduğunu açıkladı.

Nisan 2013’te, Güney Sudan nüfusunun azaldığı gerekçesiyle, kiliselere yeni binalar inşa etmeleri için ruhsat verilmeyeceği açıklandı. Ülkede 2012’den bu yana yabancı Hristiyanlar sınır dışı ediliyor ve kilise binaları yıkılıyor. Yetkililer, Hristiyan kitapçılara baskın düzenlemenin ve Hristiyanları tutuklamanın yanı sıra, kendileriyle işbirliği yapmayan Güney Sudanlı Hristiyanları öldürmekle tehdit etti.

Beşir’in Nisan 2019’da görevden alınmasından sonra ülkeyi yönetmek için askeri liderler tarafından konsey kuruldu, ancak gösteriler nedeniyle sivillerden ve askerlerden oluşan geçiş hükümetinin kurulmasına karar verildi. Yeni yönetimde Hristiyanların daha fazla söz sahibi olması bekleniyor.

Beşir’in devrilmesinden bu yana inanç özgürlüğündeki gelişmeler ışığında 20 Aralık 2019’da ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF), Sudan’ın Özel Endişe Taşıyan Ülkeler (CPC) listesinden çıkarıldığını duyurdu.

USCIRF, Pew Research Merkezi’nin Sudan’daki Hristiyan nüfusunu yüzde 5,4 olarak tahmin ettiğini belirtti. (CHL)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi