3 Mayıs 2024 Cuma

Sudan’daki İç Savaş, Katolik Kilisesi’ni Derinden Etkiledi

Sudan’daki iç savaş özellikle yerel Katolik Kilisesi’ni derinden etkiledi. Katolik yardım grubu Aid to the Church in Need (ACN), ülkede kilisenin etkisinin neredeyse tamamen kaybolduğunu bildirdi. 

15 Nisan 2023’ten bu yana Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor. Sudan Ordusu ve RSF, ülkenin yeraltı zenginliğini kontrol etmek için savaşıyor. Hamdan’ın ülkenin kuzeyinde birçok altın madeni bulunuyor. Resmi rakamlara göre, 2022 yılında Sudan yaklaşık 2,5 milyar dolar (41,8 ton) altın ihraç etti. 

ACN, tarafların barış sürecine oldukça uzak olduğunu belirtti. 2023 yılında yaklaşık 14 bin kişi çatışmalar nedeniyle hayatını kaybederken, 8 milyon kişi yerinden edildi. 

ACN’ye göre, Sudan’da Katolik Kilisesi’nin varlığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. ACN Proje Başkanı Kinga Schierstaedt, savaştan önce Katoliklerin ülke nüfusunun yüzde 5’ini oluşturduğunu söyledi. Katolik Kilisesi’nin Müjde’yi (Tanrı Sözü) paylaşmasına izin verilmemesine rağmen bazı hastaneleri ve okulları işletebildiği açıklandı.

ACN, halkın Kilise’yi her zaman bir sığınak olarak gördüğünü ve savaş anında birçok kişinin kiliselerde toplandığını belirtti. Ancak çatışmalar nedeniyle kilise hizmetkarlarının büyük bir kısmı ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Okulların ve hastanelerin hizmeti durdu. Hartum’daki ilahiyat okulu kapandı. Bazı öğrenciler Güney Sudan’a kaçmayı başardı ve eğitimlerine devam edebildi. Hristiyanların bir kısmı ise Nil Nehri yoluyla ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Hartum Episkoposu Michael Didi bölgeden ayrılırken, El Obeid Episkoposu Tombe Trile evinin yıkılması nedeniyle katedralde yaşıyor.

Yaşanan acılara rağmen ülkede umut verici gelişmeler yaşanıyor. Diriliş Bayramı döneminde İsa’yı kabul eden 16 kişi vaftiz edildi. ACN’nin ortaklarından biri, ‘‘Karanlığın ortasında umudu canlı tutmalıyız’’ dedi. 

ACN, savunmasız halkı ve şiddet kurbanlarını desteklemeye devam ediyor. Schierstadt, ‘‘Güney Sudan’daki Kilise, barışın sağlanmasına yardım ederek Hristiyanları geleceğe hazırlıyor’’ dedi.

(Kaynak: Catholic News Agency)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi