25 Nisan 2024 Perşembe

Sümela Manastırı’nda beşinci ayin

Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 5 yıl önce ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı’nda bugün yapılacak ayine katılacaklar, manastırın bulunduğu ören yerine geldi. Karadağ’ın eteğinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda, Ortodoks Hristiyan aleminde “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan yıl dönümünde Hristiyan Ortodokslarca ayin yapılıyor.

Ayine katılacaklar, sabah saatlerinden itibaren konakladıkları Trabzon kent merkezi ve Maçka ilçesindeki otellerden ayrılarak minibüslerle tarihi Sümela Manastırı’nın yakınındaki yürüyüş yolunun başlangıcına kadar geldi.

Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda Hristiyan Ortodokslarca yapılan ayin saat 10.30 itibarıyla başladı.

Ayin öncesi manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliği tarafından kendilerine verilen giriş kartların görevlilerce kontrol edilmesinin ardından içeriye alındı.

Ayini yöneten sumelaEkümenik Patrik Bartholomeos, dini giysilerini giydikten sonra ayinin yapılacağı alana geldi. Ziyaretçiler, daha sonra Bartholomeos yönetiminde ayine başladı.

Ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde Valilik, özel güvenlik, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri görevlendirildi. Manastır alanında sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu.

Sümela Manastırı

Maçka ilçesinde Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış Sümela Manastırı, halk arasında ”Meryem Ana” adıyla biliniyor.

”Meryem Ana” adına kurulan ve ”Sümela” adını siyah anlamına gelen ”melas” sözcüğünden aldığı rivayet edilen ismin, manastırın yapıldığı Karadağlar’dan geldiği düşünülüyor. ”Sümela” kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin ”siyah” rengine de bağlanıyor.

Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın, 1650’ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve ”Doğu ile Batı”nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.

Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon’a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istemişti.

Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon’da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla manastıra gelir sağlandı.

Doğu Karadeniz kıyılarının Osmanlı egemenliğine girmesiyle Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela’nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi