25 Nisan 2024 Perşembe

Sur’da Ermeni Katolik Kilisesi Restorasyona Girdi

Diyarbakır Sur ilçesinde tarihe tanıklık eden yapıları çatışmalar yüzünden ağır hasar aldı. En ağır hasarı gören yapılardan biri de Ermeni Katolik Kilisesi. Çatışmalar devam ederken sosyal medyada yayınlanan görüntülerde kilisenin ağır hasar aldığını ortaya koydu.

Sur’da çatışmaların sona ermesinin ardından ilçenin yeniden inşaa edilmesiyle ilgili tartışmalar da başladı. Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen acele kamulaştırma kararının ardında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sur’un yeniden inşa edilmesi konusunda çalışmalara başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ilçede koruma amaçlı imar planlarına göre çalışma yapılacağını ve altyapının revizesi için çalışmaların başladığını açıkladı.

Özhaseki, ilçedeki çalışmaların Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında yapıldığını kaydederken, Suriçi bölgesinde 605 parselde bin 200 adede yakın tescilli yapının bulunduğunu ifade eden Özhaseki; “Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisindeki 53 tescilli yapıdan zarar gören 11 tanesine ilişkin projelendirme ve restorasyon çalışmaları yürütülecek” dedi. Bu çalışmalar kapsamında Ermeni Katolik Kilisesinin de restorasyon çalışmalarının başladığını belirtti.

Restorasyon için danışma kurulu oluşturuldu

Agos’un haberine göre, kilise ağır hasarlı. Kilise kompleksi içinde bulunan konut kısmının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Kilisenin tapusu, restorasyon çalışmalarını yürüten Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait ve restorasyonun 2018 yılı içinde bitirilmesi bekleniyor. Restorasyon için ihale süreci de tamamlanırken, Dicle Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılacağı danışma kurulu oluşturuluyor.

Restorasyon sürecinin ardından yeniden kilise olarak kullanıma açılması da gündemde olan Diyarbakır Ermeni Katolik Kilisesi, 2013 yılında Sur Kaymakamlığı Anne Çocuk ve Kadın Yaşam Merkezi tarafından halı dokuma atölyesi olarak kullanılmıştı.(BA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi