20 Nisan 2024 Cumartesi

Suriye sınırındaki Hristiyan yerleşim yeri Kessab’da çatışma

Antakya’nın Yayladağı ilçesinde sınırın Suriye tarafında öğle saatlerinde Suriye’ye ait bir savaş uçağı düşürüldü. Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde bu olayla ilgili bir açıklamaya yer verdi. Bu açıklamaya göre, Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, öğle saatlerinde izlenmeye başlandı, Türkiye hava sahasına yaklaşmalarının ardından ikaz edildi ve bir uçağın bu ikazlara uymaması ve sınır ihlali yapması üzerine saat 13.14’te, Türkiye’ye ait bir F-16 tarafından düşürüldü.

Başbakan Erdoğan, dünkü mitinglerinde konuya ilişkin, olarak “başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere hava kuvvetlerini” tebrik ederken, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye uçağının, Suriye’nin Kessab kasabasının batı tarafına düştüğünü belirtti. Türkiye sınırına yönelen Suriye uçaklarının sınırda bulunan Kessab’a 21 Mart’ta saldıran El Nusra birliklerine karşı havalandığı tahmin ediliyor.

Bu olayla birlikte bir kez daha gündeme gelen Kessab, hâlihazırda 48 saattir saldırı altında. civilnet’in haberine göre, sınırın Türkiye tarafından El Nusra cephesine bağlı yabancı birliklerin kasabaya saldırmasının ardından, Suriye rejimine bağlı birliklerin bu güçlerle çatışmaya girmesi üzerine, çoğu Ermeni olan kasaba sakinleri kasabayı terk etmek zorunda kaldılar. Kara ve deniz yoluyla Lazkiye’ye gidenler olduğu bilgisi gelirken, can kaybı ve yaralılar hakkında kesin bir bilgi yok. Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre, ambulanslarla Antakya’ya getirilen en az 15 yaralı, çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Yaralılardan biri, hayatını kaybetti.

civilnet’e konuşan kasabanın ileri gelenleri, 23 Mart itibariyle köylerin tamamen boşaltıldığını belirtiyorlar ve saldırılar sonucu kasabadaki yıkımı “Kessab artık yok” sözleriyle anlattılar. Söz konusu saldırıların ilki, 21 Mart sabahında, Kessab’ın bir parçası olan Sev Aghbyur köyünde başladı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Türkiye sınırını geçen silahlı bir grup, köyü çevreleyen tepeleri ele geçirdi ve daha sonra köye saldırdı. Saldırıların tüm Kessab’a yayılması ve deniz kıyısında kalan bölgenin ele geçirilmesi üzerine, rejim birlikleri, bölgeye karadan ve havadan müdahale etti.

Agos gazetesinin internet sitesinde Emre Can Dağlıoğlu imzasıyla yayınlanan habere göre kessabEl Nusra’nın bu saldırıyı, deniz kıyısında bir bölgeyi ele geçirmek için yaptığı iddia ediliyor. Bu olay üzerine, Suriye’nin BM Elçisi Beşar Caferi, NATO Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genel Sekreteri’ne hitaben bir mektup yazarak, Türkiye’yi uluslararası terörü desteklemekle suçladı. Fransa Ermenileri Kuruluşları İşbirliği Konseyi (CCAF) de yayınladığı mektupta, bu saldırıdan ötürü Türkiye’yi sorumlu bulurken, Türkiye hükümeti ve Suriye rejiminin bu saldırıların sonlandırılmasına yardımcı olmasını istedi.

Yüzyıllardır Ermeni yerleşimi olarak bilinen Kessab, ülkede iç savaş başlamadan önce, Suriye’deki Ermenilerin gözde tatil merkezlerinden birisiydi. Kasaba, iç savaş boyunca da, Şam ve Halep’ten kaçan Ermeniler için güvenli bir yerleşim olmuştu. 1939 yılında, yapılan oylama sonucu Türkiye’ye katılan Hatay’ın sınırları içerisinde bulunan Kessab, Türkiye’ye katılmamak için 9 ay direnmiş ve Kardinal Krikor Aghajanian’ın ricası sonucu, Papa XII. Pius’un araya girmesiyle Suriye sınırları içerisinde kalmıştı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi