19 Mart 2024 Salı

Suriye ve Irak’ta Hristiyanlığın İzleri Yok Olabilir

Orta Doğu’nun bazı yerlerindeki Hristiyan göçleri endişe verici oranlara ulaştı. 23 Ekim’de Katolik yardım kuruluşu olan Need to Church tarafından yayınlanan rapor, durumun ciddiyetini ortaya koydu. Bu göç dalgası sadece uluslararası cemaatin birlikte hareketiyle durdurulabilir.

2 yılda bir yapılan ‘Presecuted and Forgotten’ araştırmasının 2019 yayını, Hristiyanlığın eski anavatanındaki birçok kasaba ve şehirde kaybolduğu konusunda bizleri uyarıyor. Rapora göre, IŞID’in yenilgisine rağmen, soykırıma uğrayan Hristiyanların yaraları kanamaya devam ediyor.

Irak’ta 2003 yılından önce 1.5 milyon Hristiyan vardı. Bu sayı 2019 ortalarına doğru 150 binin altına düştü. Bazı kaynaklar Hristiyan sayısının 120 bine kadar düşmüş olabileceğinden bahsediyor. Yani bir nesilde %90 oranında azalma görülüyor. Suriye’de de durum farklı değil. 2011 yılında iç savaşın başlamasından sonra ülkedeki 2 milyondan fazla Hristiyan sayısı 3’te 2 oranında azaldı.

2017-2019 dönemini kapsayan rapor, bölgedeki hristiyanların eşi görülmemiş bir zulüm altında olduğunu gösteriyor. Rapor aynı zamanda gerekli yardımı sağlamadığı gerekçesiyle Batı ülkelerini ve BM’deki hükümetleri de suçluyor.

Rapor, bölgede başka saldırıların olması durumunda Hristiyanlığın yok olabileceği konusunda uyarmaktadır. IŞID militanlarının cezaevlerinden kaçtığına dair bazı raporlar bu tehlikeyi işaret ediyor. IŞID saldırılarına devam edebilseydi, kilisenin izleri ortadan kalkabilirdi. Ancak rapor, güvenlik önlemlerinin alınmasıyla Irak’ta Hristiyanlığın devam edebileceğine dair umut verici işaretler olduğunu söylüyor.

Rapor, sadece Suriye ve Irak’ta değil; aynı zamanda Hindistan, Sri Lanka, Myanmar (Burma) ve Asya’daki bazı ülkelerde Hristiyanların tehdit altında olduğunu işaret ediyor. 2017 yılında Hindistan’da Hristiyanlara karşı 477 vaka meydana geldi. 2019’da Sir Lanka’da 3 kilisenin ve 3 otelin bombalanması sonucunda 300’den fazla insan hayatını kaybederken, 500’den fazla yaralanmıştı.

Nijerya’nın kuzeyinde ve orta kuşak bölgesinde de Hristiyanlara yönelik saldırılar devam ediyor. 2018’de 3 bin 731 Hristiyan hayatını kaybetti. 12 aylık bir dönemde Sudan’ın Nuba Dağları’nda ise, 70’den fazla kiliseye saldırı düzenlenirken, 32 tanesi yakıldı. 

Son 2 yılda yapılan araştırmalar, aynı zamanda Orta Afrika Cumhuriyeti, Çin, Mısır, Kuzey Kore, Pakistan ve Filipinlerde de Hristiyanların uğradığı zulüm vakalarını kaydetmiş durumda. (churchindeed.org)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi