28 Mart 2024 Perşembe

Suriye’de Restorasyonu Tamamlanan Katedral Yeniden Açıldı

Suriye iç savaşı sırasında defalarca bombalanan katedral, restorasyonun ardından yeniden açıldı. Halep’teki Aziz İlyas Maruni Katedrali, 2012-2016 yılları arasında en az üç kez bombalandı ve radikal grupların saldırısında büyük hasar gördü.

Restorasyon büyük ölçüde Church in Need (ACN) adlı Hristiyan yardım derneği tarafından finanse edildi. ACN International Genel Başkanı Thomas Heine-Geldern, yayınladığı video mesajında katedralin yeniden açılışını mucize olarak değerlendirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle açılışa katılamadığını belirten Heine-Geldern, ‘‘ACN, en zor zamanlarda sizinle birlikte oldu. Kutlamayı birlikte yapabilmek harika olurdu. Maalesef şartlar buna izin vermiyor. Ancak Aziz İlyas Katedrali’nin yeniden açıldığını görüyoruz. Bu bir mucize. Eski ihtişamıyla yeniden parladığını görmek harika. Umarım Halep, savaştan önceki yıllarda olduğu gibi yeniden tüm Hristiyanların merkezi haline gelir’’ dedi.

Savaş öncesi Halep’te 180bin Hristiyan yaşamasına rağmen, günümüzde yaklaşık 30bin Hristiyanın yaşadığını tahmin ediyor. Halep, iç savaş öncesinde en kalabalık şehirdi, şimdi ise başkent Şam’dan sonra ikinci büyük şehir durumunda.

Maruni Başepiskoposu Joseph Tobij, restorasyonun hem sembolik hem de pratik açıdan öneme sahip olduğunu belirtti. Başepiskopos, ‘‘Sembolik anlamda, katedralin restorasyonu Halep’teki ve dünya genelindeki Hristiyanlara azalan sayımıza rağmen, hala bu ülkede olduğumuzu gösteren bir mesaj oldu. Tüm zorluklara rağmen Rab yücelmeye devam etmelidir’’ dedi.

1873 yılında inşa edilen katedralin bulunduğu yerde, 15. yüzyılda küçük bir kilise bulunmaktaydı. 1914’te yenilenen katedral, savaşın şiddetlendiği 2012-2016 yılları arasında terk edildi. İsyancıların bölgeden uzaklaştırılmasının ardından 2016 yılında Noel ibadeti için harabe olmasına rağmen kapıları açıldı.

Başepiskopos Tobij, ‘‘Tanrı’nın Oğlu aramızda yaşadı ve bizimle olmaya devam ediyor. Sıkıntılarımızda ve acılarımızda Rab’bin bizlere eşlik etmesi nedeniyle umut mesajı göndermeye karar verdik. Böylece iman, umut, sevgi ve kutsallık içinde yaşayabilirler. Ayin sırasında bebek İsa’nın çatı kalıntılarından yapılmış yemliğin içine yatırıldığı sahne oldukça etkileyiciydi. Ben ve ayine katılan herkes hem ağlıyor hem de gülüyordu ve herkes sevinçle alkışlıyordu’’ dedi. (catholicnewsagency)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi