29 Mart 2024 Cuma

Suriye’de Üç Kilise, Yeniden Hizmete Açıldı

Suriye’nin güneydoğusunda bulunan Suwayda Bölgesi’ndeki Kharaba köyünde St. George Ortodoks Kilisesi dâhil olmak üzere üç kilise, yeniden hizmete açıldı. Açılan kiliseler arasında Katolik ve Protestan kiliseleri de bulunuyor.

St. George Ortodoks Kilisesi’nin koro üyesi Basel al-Khoury, ‘‘Kilise, 1980’lerin sonunda açıldı ve 2013 yılına kadar hizmete devam etti. Daha sonra güvenlik nedeniyle kapatıldı. Pencereler ve kapılar geçen hafta onarıldı, her şey yeniden ilahi görünüme kavuştu. Açılışa hazır olduğumuzu söyleyebiliriz’’ açıklamasında bulundu.

Savaş sırasında Kharaba sakinlerinin çoğu diğer şehirlere gitmek zorunda kalırken, komşu köylerden gelen mülteciler köydeki binaları işgal etti. Güvenliğin sağlanmasının ardından bölge sakinleri evlerine geri dönmeye başladı. Al-Khoury, ‘‘Herkesin geri dönmesini bekliyoruz ve umuyoruz. Çünkü artık burası güvenli hale geldi. Huzurlu bir hayata dönmemizi sağlayan herkese teşekkür ederim’’ sözleriyle duygularını dile getirdi. 

Papaz Timoun Ayub ise, St. George Kilisesi’nin Suriye genelinde saygı gördüğünü belirterek, ‘‘Gelecek umutlarımızın ve köyümüzün yenilenmesi nedeniyle Diriliş Kilisesi olarak da adlandırılabilir’’ dedi.

Hristiyan Dayanışma Birliği (CSW), 13 Mayıs’ta 100 Hristiyan ailenin Kharaba’ya döndüğünü bildirdi. Köy 2014 yılında işgalcilerin saldırısına uğramadan önce 1200 Hristiyana ev sahipliği yapmaktaydı. Saldırılar nedeniyle Hristiyanlar bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Müzakereler sonucunda evleri ve kiliseleri restore edilen Hristiyanlar 3 Mayıs’ta köylerine geri dönebildi.

Üç kilise hizmete açılmış olsa da, cephelerinde hâlen mermi izleri var ve duvarların bazıları yıkık durumda. Yerel Katolik rahip Nasim Graeb, ‘‘Birbirimizi, özellikle bu köyün sakinlerini sevmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Sevgi hüküm sürdüğünde tüm sorunlar çözülür ve geçmişin izleri unutulabilir. Devam edebilmek için yaşananları unutmak zorundayız’’ dedi. (orthochristian)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi