24 Nisan 2024 Çarşamba

Süryani ve Maruni Patrikler, Paskalya’da Umut Bulmaya Çağırdı

İki Katolik patrik Diriliş Bayramı mesajlarında, Lübnan’daki inanlıları hüküm süren karanlığa rağmen Diriliş umuduna sarılmaya çağırdı. Patriklerden biri ise, Suriye’yi ziyaret ederek uluslararası toplumu yaptırımları kaldırmaya davet etti.

Patrik Bechara Rai

Maruni Katolik Kilisesi Patriği Kardinal Bechara Rai, ‘‘Dirilişin neşesi, üzüntü, acı ve endişe gözyaşlarıyla karışıyor, ancak kalbimizde umutsuzluktan daha güçlü bir umut var’’ dedi.

Papa Françesko da Diriliş Bayramı’nda Urbi et Orbi (Tüm Dünya’yı Kutsama) mesajında Lübnan için dua etmişti. Patrik Rai, hükümetin kurulmasını kasıtlı olarak engelleyenleri ve devleti felç edenleri kınadı. Patrik, ‘‘Anayasal, mali, bankacılık, askeri ve yargı kurumlarını peş peşe yıkma stratejisini benimseyen partiler var. Artık Lübnan’ı, sistemini, kimliğini ve geleneklerini değiştirmeyi amaçlayan bir planla karşı karşıya olduğumuz açık’’ dedi.

Patrik, ülkeyi günümüz zor şartlarından kurtarmak için Birleşmiş Milletler destekli uluslararası bir konferans düzenleme çağrısını yineledi. Böyle bir konferansın, uluslararası sınırları istikrara kavuşturarak; milli ortaklığı yenileyerek; egemenliği, bağımsızlığı ve orduyu güçlendirerek Lübnan’a yeni bir hayat vereceğini ve mülteciler ile yerlerinden edilmiş Suriyelilerin sorunlarının çözülmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Yaklaşık yüzde 40’ı Hristiyan olan 4.5 milyonluk yerli nüfusuyla Lübnan, yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etti. Süryani Katolik Patriği Ignatius Ephrem III. Joseph Younan, Paskalya mesajında, Lübnan’daki insanların açlık, yokluk ve yoksulluk ağırlığı altında inlediklerini söyledi. Patrik, ‘‘Lübnan, ülkede yoksulluk, zulüm ve istismarı körüklemek için mezheplerin arkasına saklanan yozlaşmış kişiler tarafından değil, vatandaşların seçtiği kişiler tarafından yönetilmeyi hak ediyor’’ dedi. Patrik Younan, siyasi yetkilileri uyararak, kendi çıkarları uğruna ülkeyi sömürmeyi bırakmaları gerektiğini söyledi ve göçün korkutucu bir şekilde arttığına dikkat çekti.

Hristiyanlığın başlangıcından bu yana Ortadoğu’da yaşadıklarını kaydeden Patrik, ‘‘Zulümlere ve yerinden edilmeye rağmen bizler Dirilişin tanıkları olarak kalacağız ve çocuklarımız bu topraklarda yaşayarak günümüz karanlığında Dirilişin sevincini yayacak’’ ifadelerinde bulundu.

Patrik Younan, yaralı Suriye’nin de durumuna değinerek ‘‘10 yıllık savaş, ölüm, yıkım ve uluslararası çatışmalar, yalnızca halkın istismarına ve ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel altyapısının tahrip olmasına yol açtı’’ dedi.

Yaptırımların sona ermesi için çağrıda bulunan Patrik, ‘‘Halk, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele ederken, yaptırımları kaldırma kararını siyasi çözüm denen koşulla ilişkilendirmek adil ve mantıklı değil’’ dedi. 

Bir günlük Suriye ziyaretinde Younan, 4 Nisan’da Humus’taki Kurtuluş Meryem Ana Kilisesi’nde gece yarısı ayinini gerçekleştirdi. Kaos, cinayet, isyan, adam kaçırma ve yerinden edilme ile barış ve kardeşlik isteyen ve düzgün bir yaşam sürmek için çabalayan halka uygulanan cezalardan dolayı üzüntü yaşayan Patrik, inanlılara, ‘‘İsa, dirilişiyle bize ölümün, acının ve günahın üstesinden geldiğini hatırlatıyor. Bizler umut insanlarıyız’’ dedi. (cruxnow)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi