19 Mart 2024 Salı

Taliban’ın Kontrolündeki Afganistan’da Derin Yoksulluk

İnsanlar geçinebilmek için organlarını satıyor: “Bir süre çocuklarımı besleyebilmek için böbreğimi satmaya karar verdim.”

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da halk derin bir yoksullukla mücadele ediyor. Herat viyaletinde paraya ihtiyacı olan bazı insanların böbreklerini satmak zorunda kaldığı belirtildi.

Euronews’da yer alan habere göre, 2021’in Ağustos ortasında Taliban yönetimi ele geçirdiğinde de zor durumda olan Afganistan ekonomisi, Taliban’la çalışmayı kabul etmeyen uluslararası topluluğun Afganistan’ın yurt dışındaki varlıklarını dondurması ve finansmanı kesmesiyle çöküş noktasına yaklaştı.

Krizin sonuçları, 40 yıl savaş gören, iş bulamayan Afgan halkı için çok daha ağır oldu.

Ürolog ve böbrek nakil cerrahı Doktor Nasir Ahmad, 2021 yılı içinde 85 böbrek nakli gerçekleştirdiğini belirtti. Ahmad ayrıca, karşılıklı rıza çerçevesinde böbrek bağışlayan ve satın alanın alışverişi, yaklaşık 600 bin-800 bin Afgan Afganisi’ne gerçekleştirdiğini söyledi.

Ahmad, böbreklerini satanların çoğunun ailesini geçindirmekte zorlanan yoksul insanlar olduğunu söyledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmad Shekaib ise, insanların organlarını satarak kısa vadeli kazanç sağladığını ancak hayatlarını riske attığını söyledi.

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesiyle İran’a kaçan ancak daha sonra sınır dışı edilen 40 yaşındaki Ghulam Hazrat, geri döndüğünde parasız kaldığını, çözümü böbreğini satmakta bulduğunu söyleyerek, “Para dilenemezdim. Dilenemem” dedi. (euronews)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi