29 Mart 2024 Cuma

Tarihi Arsuz Ortodoks Kilisesi’nin Restorasyonu Tamamlandı

Mar Yuhanna’da Dualar Yeniden Göğe Yükseliyor!

Restorasyon çalışmaları nedeniyle yaklaşık iki yıldır kapalı olan Arsuz Mar Yuhanna Kilisesi’nde, çalışmaların sona ermesiyle ilk ayin düzenlendi.

Oldukça görkemli bir şekilde gerçekleştirilen ayini İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım yönetirken, ayine ayrıca Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum ile Samandağ Ortodoks Kilisesi Pederi Trifon Yumurta da eşlik etti.

Kalabalık bir cemaat topluluğunun katıldığı ayine, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, CHP Milletvekili Selin Sayek Böke ve babası Prof. Dr. İskenderun Sayek, Mersin, Antakya, Samandağ, Altınözü kiliseleri vakıf yöneticileri de katıldı. Antakya Ortodoks Kilisesi korosu, İskenderun Ortodoks Kilisesi korusu ve Lübnan Balamand Üniversitesinde öğrenim gören Abdullah Papas ve Yusuf Papas da ayine iştirak etti.

Ayinde bir konuşma İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım, restorasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek; “Bu birlikteliği bizimle kutlama nezaketinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Sizlerin gösterdiği nezaket, hoşgörü, sevgi ve saygının tüm dünyaya mesaj olmasını diliyorum. Ayrıca ülkemizde bu güzelliğin, kardeşliğin, hoşgörünün daim olmasını diliyorum. Bizler ülkemizin nadide köşesinde rahat ve huzur içerisinde yaşıyoruz. Diğer inanışlara sahip insanlarla birlikte kardeşçe yaşamaktan dolayı çok mutluyuz. Allah sizleri korusun. Rabbin bereketi ve selamı üzerinizde olsun” şeklinde konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürümüze Şükranlarımızı Sunuyoruz

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur da; “Bu tarihi mekânların restorasyonu kolay olmuyor. Bu yapının iki yıl gibi bir sürede tamamlanması bize uzun gelebilir ama bu prosedürün uygulanması gerekiyordu. Vakıflar Bölge Müdürümüzün büyük çabası oldu. Cemaatimiz adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. Biz bu ülkede huzur içerisinde, kardeşçe yaşana bir toplumuz. Ülkemizde bu huzur ve mutluluğu yaşamaktan mutluyuz” derken, bu özel ayine katılan herkese de teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Arsuz Mar Yuhanna Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Corç Deniz ise Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran başta olmak üzere restorasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Deniz, ayine katılım sağlayan herkese teşekkürlerini de iletti.

Ayine katılan Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil de; “Arsuz Kilisesinde 2 senelik bir aradan sonra ilk defa resmi anlamda ayin yapıyoruz. Bu günün anısına, Vaftizci Aziz Yuhanna’nın adını taşıyan bu Kutsal Kilisemize, tüm kiliselerde Mesih İsa’nın ikonasının yanında bulunan öncü peygamber Vaftizci Aziz Yuhanna’nın ikonasını hediye ediyoruz” dedi. Hurigil, hedi,ye ikonayi kilise pederi Yıldırım ve başkan Deniz’e alkışlar eşliğinde takdim etti.

Samandağ Ortodoks Kilisesi Pederi Trifon Yumurta ise; “Kilise taş değildir. Kilise her zaman halktır. Kiliselerimiz boşalmasın. İnşallah bu kilisemiz gelecek nesillerimize ışık olur” dedi ve kiliseye haç armağan etti.

Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan da; “Çocukluğumuzdan beri geldiğimiz bu kilisemizde bu yeni nefesi almak bizleri çok onurlandırdı. Sevgili halkımızın da buraya vereceği değeri şimdiden görüyoruz. Rab hepinizi bereketlesin, tüm dualarınızı Rab kabul etsin, hep beraber nice güzel günler görelim” şeklinde konuştu.

Ayinde ayrıca Kıdemli Başrahip Arşimendirit İgnatius Yapıcıoğlu’nun mesajı da okundu. Mesajda şu ifadelere yer verildi; “Sevgili kardeşlerim bu mukaddes kilise asırlardan beri burada varlığını sürdürmekteydi ve her zaman burada olacak. Bu mukaddes mekanın restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür eder Rab’den bu ameli bereketlemesini ve kilisemizin cemaate hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederim.”

Ayin sonunda, pederler zeytin daları ve su ile kiliseyi ve cemaat üyelerini kutsadı. Kutsamadan sonra ise Arsuz cemaati tarafından hazırlanan yöresel yemekler ayine katılanlara ikram edildi.

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Yıldıran; “Arsuz Kilisesi Yeni Yüzüyle Cemaatin Hizmetinde”

Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, yaklaşık iki yıldır devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla ibadete açılan Arsuz Mar Yuhanna Kilisesinde düzenlenen açılış ayinine katıldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar sonucu restorasyonu tamamlanan kiliseyi cemaatin hizmetine açmış bulunmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Yıldıran, kilise bahçesinde yaptığımız görüşmede; “Mar Yuhanna Kilisesinin 2015 Aralık ayından bu yana devam eden bir uygulama projesini tamamlamış bulunmaktayız. Proje kapsamında çeşitli düzenlemeler yapıldı. Tüm çalışmalar, Bölge Koruma Kurulu’nun onaylı projesi kapsamında yapıldı.

Kilisenin asıl dokusu muhafaza edilerek çatı, sıva, taban kaplamaları ile kapı ve pencereler yenilendi. Çevre duvarı, çan kulesi, tuvalet, lavabolar ve mutfak bölümleri onarıldı. Lavabolar, tuvaletler daha düzenli ve daha çağdaş hizmet verecek şekilde tamamlandı. Elektrik ve mekanik tesisat günün koşullarına uygun hale getirilerek yangın ihbar sistemi, yangın söndürme sistemi, güvenlik kamerası sistemi, ses sistemi ve çevre sulama sistemi kuruldu. Bu şekilde bir vakıf kültür varlığı yeniden düzenli ve son sisteme uygun şekilde vatandaşların hizmetine açılmış oldu.

Bugün cemaat kendi dini açılış törenini gerçekleştirdi. Çevredeki bölgelerden cemaat başkanı ve liderlerinin katıldığı törene bizi de davet ettiler. Bizde Vakıflar Bölge Müdürlüğünü temsilen katıldık. Hayırlı uğurlu olsun!” şeklinde açıklamalarda bulundu

 

(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi