25 Nisan 2024 Perşembe

Tarihi Ermeni Protestan Kilisesi İçin Restorasyon Çıkmazı

Elazığ merkezde yer alan ve uzun yıllar önce kaderine terk edilen 114 yıllık Ermeni Protestan Kilisesi un fabrikası, pazar meydanı ve hayvan pazarı olarak kullanılmıştı. Son olarak otopark alanı olarak tahsis edilen kilise şimdilerde restorasyon çıkmazı içerisinde.
Elazığ’da 1904-1907 yılları arasında yapımı tamamlanan Ermeni Protestan Kilisesi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.
Kaderine terk edilen 114 yıllık tarihi kilisenin onarımı için yüklü miktarda meblağ gerekiyor. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 1973 tarihinde koruma altına alınan kilise, bakımsızlık nedeniyle atıl durumda. Kilisenin yer aldığı 500 metrekarelik alanın sahibi olan Av. Süleyman Türker, yaklaşık olarak 2 milyon Dolar civarında olacağı düşünülen restorasyon çalışması için ekonomik imkanının bulunmadığını belirtti.
Ana kapısının üzerinde Ermenice ‘E’ (էԷ) harfi bulunan kilise, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün internet sitesindeki 265 Tescilli Kültür Mirası arasında Süryani Kilisesi olarak geçiyor.
İstanbul’da yaşayan arsa sahibi Av. Süleyman Türker, “Kilisenin restorasyonunu yapacak ekonomik gücümüz yok. Eğer devletimiz bir çalışma yapmak istiyorsa, bizler yardımcı olmaya hazırız. Çünkü tarihi eserin onarımı el işçiliği ile yapılıyor, ciddi bir miktarda para gerektiriyor. Geçmiş yıllarda bir proje hazırladık. Otel yapacaktık. Gerekli izinler çıktı ama bize çok makul gelmedi. Kilisenin onarımı için 2 milyon dolar lazım. Çünkü tek tek taşlar onarılıyor. İnşa edildiğinde ise kullanılan tuğla için özel karışım yapmak gerekiyor. Devletimiz isterse kamulaştırabilir. Biz her konuda yardımcı olmaya hazırız.
Tarihi kilise ziyarete açılabilir. Konferans salonu olarak da kullanılabilir. Sergi salonu da yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirbağ ise şahsa ait eserlerde yüzde 60 oranında katkı sağlayabileceklerini şu sözler ile ifade etti; “Şahsa ait olan yerlerde, devlet her hangi bir hüküm sahibi değil. Bizim o kilise ilgili bir yetkimiz söz konusu olamaz. Bu konuyla ilgili birkaç defa girişimimiz oldu. Bu tür özel mülkler şahsın müracaatıyla ‘restorasyonunu yapmak ve ziyarete açmak istiyorum’ derse ancak biz bu şekilde çalışma yapabiliriz. Böyle bir müracaat olursa, bizler de bu projeyi bakanlığımıza gönderiyoruz. Bu sayede yüzde 60 civarında bir destek veriyoruz. Kilisenin ziyarete açılması çok önemli bir durum. Tarihi dokusunu koruyarak, çalışmaların yapılması gerekiyor. Elbette farklı şeyler de düşünülebilir. Mesela müzeye dönüştürülebilir. Fakat önemli olan ziyarete açılmasıdır. Turist açısında çok önemli. Elazığ’nın turizmi için mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Bizler destek vermeye hazırız.“(Haberler, HT)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi