28 Nisan 2024 Pazar

Tarihi Gün: İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın Uzay Yolculuğu Başladı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı uzay yolculuğu başladı. SpaceX, Axiom 3 fırlatmasını saat 00.49’da gerçekleştirdi. Tarihe geçen Gezeravcı’nın uzaydaki ilk mesaj Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözü oldu. Gezeravcı uzayda 13 deney gerçekleştirecek.

NTV’den Mahmut Ekinci‘nin haberine göre, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı.

Dragon kapsülünün 20 Ocak TSİ 13:15’te uluslararası uzay istasyonuna kenetlenmesi bekleniyor.

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatiyle 16.49’da (TSİ 00.49) fırlatıldı.

Resmen astronot olarak tarihe geçen Gezeravcı, 100 kilometrelik uzay sınırını aştı. 

Uzay’dan ilk mesaj Atatürk’ün sözü oldu

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaydaki ilk konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sözüyle başladı.

SpaceX firması, Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru giden Dragon kapsülündeki Axiom 3 ekibine canlı bağlandı. 

Astronotları, ilk duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir” mesajını gönderdi. 

Alper Gezeravcı uzayda 13 deney gerçekleştirecek.

Bu deneyler mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda yapılacak.

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars’ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

Daha önce ABD yerel saatiyle 17 Ocak’ta gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemi, SpaceX tarafından son kontrollerin tamamlanması amacıyla bir gün ertelenmişti.

Türkiye’nin İlk Uzay Yolculuğu İstanbul’dan Takip Edildi

Milli Uzay Programı’nın ilk ayağı olan “ilk insanlı uzay misyonu” kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğu İstanbul’dan izlendi.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirecek Gezeravcı’nın yolculuğu, Bilim Üsküdar’da vatandaşlar tarafından takip edildi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi