23 Nisan 2024 Salı

Tarihi Kilise Bakımsızlıktan Yıkıldı

Bursa’da metruk bir haldeyken, Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek Kültürevi’ne dönüştürülen, ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açtığı dava sonucu belediyenin elinden alınan Özlüce Kilisesi, bakımsızlıktan yıkıldı.

2006 yılında restore edilerek Kültürevi’ne dönüştürülen Özlüce Kilisesi, 2013 yılında mahkeme kararı ile belediyenin elinden alınarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredildi. Tarihi yapının göz göre göre kaderine terk edildiğini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Özlüce Kilisesi’ni Milli Saraylar’ın uzmanlarına restore ettirdik. Ancak Vakıflar, anlamsız bir şekilde tarihi yapıyı elimizden aldı. Ve çürümeye terk etti” dedi.

Kapısına kilit vurulan tarihi binaya yıllarca hiçbir müdahalede bulunulmayınca, yapıda çatlaklar oluşmaya başladı. Durumu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bildirerek yıkılma tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediyesi, 2016 yılında tekrar girişimde bulundu ve binanın tadilatını yapmak üzere tekrar kendisine tahsis edilmesini talep etti. Ancak yapının ibadethane dışında bir amaçla kullanılamayacağı ifade edildi.

TARİHİ BİNA YIKILDI

Yapıdaki çatlaklar her geçen gün derinleşince 2019 yılında Nilüfer Belediyesi, yıkım uyarısında bulunarak tekrar yapının belediyeye kiralanmasını talep etti. Ancak yine ret cevabı aldı. Bütün bu girişimlere rağmen 7 yıl boyunca hep sahipsiz bırakılan tarihi mekanda korkulan oldu ve bina yıkıldı.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Yıkılan tarihi yapıda incelemelerde bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, gördükleri karşısında büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

7 yıldır çürümeye bırakılan tarihi yapının göz göre göre kaderine terk edildiğini belirten Erdem, şunları kaydetti:

* Biz burayı Milli Saraylar’ın uzmanlarına restore ettirip bugünün parasıyla yaklaşık 2 milyon lira harcadık. Amacımız, kullanılmayan mekanı, kültür merkezine dönüştürüp korumaktı.

* Bir kültürel mirası gelecek nesillere aktarabilmek için biz üzerimize düşeni yaptık. Ancak Vakıflar, anlamsız bir şekilde tarihi yapıyı elimizden aldı. Ve çürümeye terk etti.

* 7 yıl boyunca kimse bu yapıya sahip çıkmadı. Kamunun parası bu ihmal yüzünden çöpe gitti. Bunun hesabını kim verecek? Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız. (Sözcü)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi