18 Nisan 2024 Perşembe

Tarihi Kucaklaşma

kucaklasma

Papa Francis, resmi papalık ayinini icra ederek görevine başlarken, tarihi tören tarihi bir ana da tanıklık etti. Papa Francis, kiliselere barış çağrısında bulundu ve ardından önce Ekümenik Patrik Bartholomeos ile daha sonra da Ermenistan Kilisesi Patriği Karekin II ile kucaklaştı. Bu yakınlaşma kilise tarihinde bir ilk oldu.

Vatikan’daki ayini, sabahın erken saatlerinde Aziz Petrus meydanında toplanan yüz binlerce kişi takip etti. Ayinin hemen başında Papa Francis’e, Protodiacono Kardinal Jean-Louis Tauran paliosunu, Kardinaller Meclisi Dekanı Angelo Sodano da papalık yüzüğü olarak bilinen “Balıkçı Yüzüğü”nü taktı. Papa Francis, resmi papalık ayininde yaptığı konuşmada, çevrenin korunmasının, kişilerin birbirlerine sevgi ve şefkatle davranmasının ve “yok oluşun alametlerine”, nefrete, kıskançlığa ve “insanları lekeleyecek gurura” izin verilmemesinin gerekliliğine değindi. Ayinde, aralarında Çince ve Arapça’nın da bulunduğu beş dilde dua edildi.

GÜÇSÜZLER VE YOKSULLAR KORUNACAK

Papa Francis, resmi papalık ayininde yaptığı konuşmasında, çevrenin korunmasının, kişilerin birbirlerine sevgi ve şefkatle davranmasının ve “yok oluşun alametlerine”, nefrete, kıskançlığa ve “insanları lekeleyecek gurura” izin verilmemesinin gerekliliğine değindi. Bir papanın, güçsüz ve yoksullar başta olmak üzere Tanrı’nın yarattığı tüm insanları şefkatle kucaklaması gerektiğini belirten Francis, “Bugün birçok karanlığın içinde umut ışığı görmeye ve başkalarına umut veren kadın ve adamlar olmaya ihtiyacımız var. Tanrı’nın yarattığı her erkek ve kadının korunması, onlara sevgi ve şefkatle bakılması, umudun ufkunu genişletmek ve ışık demetinin kara bulutlar arasından süzülmesine izin vermektir” dedi.

Gösterişten uzak kişiliği ile tanınan, yaşamını yoksulluk ile mücadeleye adayan 76 yaşındaki Papa Francesco, göreve başlama töreninde sempati topladı. Resmi program öncesinde aracıyla Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan kalabalığın arasından geçen ve 20 dakika boyunca onları selamlayan Papa Francesco’nun bebeklere olan sıcak ilgisi ve engelli bir kişiyi selamlamak için aracından inmesi dikkat çekti.
İtalyan kökenli olan Arjantinli Papa, tören sırasında da mütevazı davranışlarıyla dikkat çekti. Kendisi için hazırlanan ve törende takdim edilen papalık yüzüğünün “som altın” yerine “altın kaplama” gümüş olmasını tercih eden Papa Francesco, ilk mesajında da güçsüzler ile yoksulların korunması çağrısında bulundu. Bir papanın, güçsüz ve yoksullar başta olmak üzere Tanrı’nın yarattığı tüm insanları şefkatle kucaklaması gerektiğini belirten Francesco, “özellikle çocukların ve yaşlıların, çoğu zaman en son düşünülen yardıma muhtaç kişilerin korunması” çağrısında bulundu.

Papa Francis’in resmi papalık ayinine, aralarında İtalyaCumhurbaşkanı Giorgio Napoliatano, İtalya Başbakanı Mario Monti, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rouseff ve Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile  ABKomisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy,İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin bulunduğu kalabalık bir liderler topluluğu takip etti. Papa Francis’in resmi ayinini toplam 132 devlet ve uluslararası organizasyonlardan temsilcinin izlediği kaydedildi.

 

 

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi