24 Nisan 2024 Çarşamba

Tarihi Manastırı Hedef Aldılar

Rusya- Ukrayna savaşı devam ederken, Rus ordusu son olarak Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde bulunan tarihi bir manastıra saldırı gerçekleştirdi. Donetsk bölgesinde bulunan Svyatogorsk Lavra’daki All Saints Manastırı’na gerçekleştirilen saldırının ardından can kaybı ve yaralılara ilişkin henüz net bir açıklama yapılmazken, Rusya Savunma Bakanlığı suçlamaları reddetti.

Kilise yetkilileri, Donbas’ta yaşanan şiddetli çatışmalar sırasında ahşap bir Ortodoks kilisesinin ateşe verildiğini duyurdu. ‘‘Düşmanlıkların bir sonucu olarak, Svyatogorsk Lavra’daki All Saints Manastırı’nda büyük çaplı bir yangın çıktı. Alevler manastırın ana kilisesini tamamen sardı’’ açıklamasında bulunuldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, kilisenin alevler içinde yandığını gösteren videoyu paylaşarak, ‘‘Rus bombaları bugün yeniden Svyataprteovsk Lavra’yı hedef aldı. Manastır 1912 yılında yapılmıştı ve ilk kez Sovyetler döneminde onu yıkmışlardı. Rus ordusu manastırı bir kez daha yıktı. Geçtiğimiz Çarşamba günü manastıra gerçekleştirilen Rus saldırıları sonucunda 4 keşiş hayatını kaybetti. Manastır, Mayıs ayından beri saldırı altında. Birleşmiş Milletler’den ve UNESCO’dan mantıklı, vicdani bir açıklama bekliyoruz. Rusya tamamen izole edilmeli ve suçları için hesap sorulmalı’’ ifadelerini kullandı.

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanı Oleksandr Tkachenko, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yangından Rus güçlerini sorumlu tutarak kilisenin 60’ı çocuk olmak üzere yerinden edilmiş yaklaşık 300 kişiye ev sahipliği yaptığını söyledi. Bakan Tkachenko, ‘‘Rusya, medeni dünyanın bir parçası olmadığını kanıtlamaya devam ediyor’’ dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise TASS haber ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada, iddiaları reddederek ordusunun bölgede askeri operasyonlar yürütmediğini belirtti.

Manastır, Ortodokslar tarafından Ukrayna’daki en kutsal üç yerden biri olarak kabul ediliyor. Savaştan önce, yılda binlerce hacı mekânı ziyaret ediyordu. (thesundaily, anews)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi