25 Nisan 2024 Perşembe

Tekirdağ Anadolu Protestan Kilisesi Dualarla Açıldı

Anadolu Protestan Kiliseleri Derneği’ne bağlı Tekirdağ Anadolu Protestan Kilisesi’nin açılışı, 31 Temmuz Cumartesi saat 14:00’da gerçekleşti.

Pastör İlker İşbilen

SAT-7 Türk’ün de orada olduğu açılış töreni, Pastör İlker İşbilen’in konuşmasıyla başladı. Kilisenin tarihi ile açılış sürecine değinen Pastör İşbilen, konuşmasını dua ederek bitirdi.

Sonrasında Manolya İşbilen tarafından gerçekleşen tapınma zamanında inanlılar dualarla tapınmaya eşlik ettiler.

Bedri Peker

Dirisu Kilisesi Pastörü Bedri Peker vaaz verdi. ”Tanrı’nın Işığı sizsiniz” cümlesinde duran Pastör Peker, zorluklar üzerine konuştu. Vaazın ardından tekrar gerçekleşen tapınma sonrasında Pastör İlker İşbilen’in kapanış duasıyla açılış sona erdi. Açılışa katılanlar arasında Kadıköy Anadolu Protestan Kilisesi Pastörü Gürkan Çamsun ve eşi Aygün Çamsun da vardı.

Kilise, Pastör İlker İşbilen önderliğinde her pazar saat 13:00’da bölgedeki inanlılara hizmet edecek.

Tekirdağ (Rodosto) Anadolu Protestan Kilisesi

1903 tarihli verilere göre, Rodosto’da (Tekirdağ) biri Surp Takavor diğeri Surp Haç olmak üzere iki tane Protestan Kilisesi bulunuyordu. Geniş alanlara sahip olmalarına rağmen yaklaşık 100 kişiden oluşan cemaatin bir kilise binası bulunmuyordu. Rodoto’da inşa edilen ilk Protestan Ermeni Kilisesi hakkında bir bilgi bulunmuyor fakat, Pastör Buğdanyan’ın girişimiyle 1863 yılında ikinci kilisenin inşa edildiği bilgisi mevcut. Bu kilisenin, Surp Takavor Mahallesi’nden bulunan kiralık bir ev olduğu da biliniyor. Bir sene sonra yeni bir evin satın alınmasıyla, Protestan cemaatinin kilisesi ve okulu bu eve taşındı. Pastör Buğdanyan 1870 yılına kadar cemaatin pastörlüğünü sürdürdü. Buğdanyan’dan sonra pastörlüğe Ohannes Stefanyan geldi ve 1898 yılına kadar hizmet etti. Pastör Ohannes’in döneminde seyyar kitap satıcılığının hız kazanmasıyla çevre illeri gezmeye başlayarak müjdeleme yaptılar. Bu müjdeleme aracılığıyla cemaat yavaş yavaş büyümeye başladı. Pastör Ohannes’ten sonra birkaç pastör daha değişti. 1901 yılında Tekirdağlı bir Rum olan fakat Merzifon Teoloji Okulu’nu bitiren ve Ermenice bilen Pastör Aristidis Mumcuyadis gelir ve Tekirdağ’daki her iki kilisede de Rumca ve Ermeni vaazlar verdi, halkı uyanışa teşvik etti. 1915 ile birlikte Tekirdağ’daki kiliseler kapatıldı, 1920’de Tekirdağ’daki halkın gitmesiyle birlikte şu anda yerinde Askeriye bulunan eski Protestan Kilisesi kapatıldı.

Aradan geçen 100 yılın ardından, Anadolu Protestan Kiliseleri Derneği’ne bağlı Tekirdağ Anadolu Protestan Kilisesi açıldı ve Tekirdağ halkına hizmet ediyor.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi