19 Nisan 2024 Cuma

“Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” İngilizceye Çevrildi

“Temel İlkeleriyle Hristiyanlık”, “Christianity, Fundamental, Teachings” Kitabının Tanıtım Töreni Yapıldı

Türkiye’deki kilise liderlerinin öncülüğünde kurulan ve 2003 yılında çalışmaya başlayan Türkiye Kiliseleri ortak Komisyonu 2004 yılında tüm Hristiyan mezheplerinin ortak inancını anlatan “Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” kitabını 2014 yılında tamamlayarak 2015’te basılmıştı.

3 Şubat 2018 Cumartesi günü, Ermeni Patrikhanesi’nde Türkiye Kiliseleri ortak Komisyonu’nun oluşturduğu bir alt birimle ” Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” kitabı Natalie Konutgan’ın çevirisiyle “Christianity, Fundamental, Teachings” olarak İngilizce çevirisinin tanıtımı yapıldı. Türkiye’de varlığını sürdüren kiliseler bu kitap aracılığıyla inanca ilişkin ayrıldıkları noktaların az olduğunu ve temel iman konularında aynı değerleri ve öğretileri paylaştıklarını kalıcı bir dille ifade ediyor.

Ortodoks, Katolik ve Protestan üyelerden oluşan Komisyon düzenli toplantılarına ve ortak çalışmalarına devam etmekle beraber çağlar boyu fikir ayrılığı yaşayan kiliselerin böyle çalışmaya imza atmaları Hristiyan değil, bütün dinlerin mezhepleri arasında benzeri henüz gerçekleşmemiş ilk ortak çalışma olma özelliği taşıyor.

Cumartesi günü gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşma yapan Ekümenik Patrik Bartholomeos, “Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” kitabını, kozmopolit toplum içerisinde birlikte bulunan ve birlik için çaba gösteren, üzerine tartışıp kafa yoran müşterek emeklerinin meyvesi, Kiliseler için teşvik kaynağı olarak değerlendirdi. “İsa Mesih’in takipçileri olarak, yaptıklarımız ve işbirliğimiz çağımızın meydan okumalarına tanıklık ve birleşik bir yanıt oluşturmaktadır” dedi. Konuşmasını İncil’in tüm dünya çapında hissedilmesi ve bilinmesini söyleyerek “Hristiyanlar olarak hayatımızı yaşama biçimlerimizle, Tanrı’ya yaraşır bir hayat yaşamaya çalışmalıyız. Bundan tümümüz sorumluyuz ve yeni kitabımızı duyan veya okuyan herkesin, bu yayımın temsil ettiği ve ondan kaynaklandığı, İsa’daki sevgi bağına ilk elden temas etmesi bizim en derin arzumuzdur” diye bitirdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Mor Filüksinos Metropolit Yusuf Çetin  konuşmasında İsa Mesih’in adına bir gelindiğinde birlik ve anlaşma ruhunun ilk meyvesini oluştuğunu belirtti. Temel İlkeleriyle Hristiyanlık kitabının aslının Türkçe olmasıyla beraber dünya dili olan İngilizceye çevrilmesini Türkiye’deki Kiliseler arası yaşanan birlik ve anlaşma ruhunun dünyada daha geniş çevrelere ulaşması ve örnek oluşturduğunu söyledi.

Latin Katolik Kilisesi İstanbul Havarisel Temsilcisi Rubén Tierrablanca Gonzalez, “Tüm episkoposlar, rahipler,diyakonlar ve tüm pastoral çalışanların öğretilerimizde ve güncel dünyada İncil’i ilan ederken dikkate almamız gerektiği gibi, bu bir Temel İlkelerin ele  alındığı bir çalışmadır” dedi. Kitabın Hristiyan imanını hiç duymamış birinin bile isterse inancımızı insan soyu için gerçek bir din olarak anlayış takdir etmesini sağlayacak şekilde son derece açık bir dille yazıldığını vurguladı.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Sahak Maşalyan, Türkiye Kiliseleri Ortak Komisyonunun hazırladığı Temel İlkeleriyle Hristiyanlık kitabının ekümenizmin yüzünü güldüren bir başarı olduğunu belirtti ve İsa Mesih için daha yapılacak çok şeyin olduğuna dikkat çekerek yapılacak en büyük katkının rekabetin yanından sıyrılarak asıl olan kardeşlik, birlik ve dayanışma için çalışmak olduğunu vurguladı.(B)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi