19 Nisan 2024 Cuma

Teröristlerin Saldırısına Uğrayan Rahip, Hayatta Kaldı

Nijerya – Enugu Eyaletinde Radikallar bir rahibe saldırdılar. Arabasına ateş açılan rahip şans eseri militanların elinden kurtulmayı başardı. 

Habere göre; Rahip Chimezi Ani, geçtiğimiz perşembe günü Amorgei-Nick’te Enugu’da bulunan Caritas Roma Katolik Üniversitesi’nin yanından geçerken, Fulani radikallerinden oluşan silahlı bir grup tarafından saldırıya uğradı. 

Chimezi Ani: “Yolda seyir ederken birdenbire Fulani radikalleri arabamın ön camına ateş etmeye başladı. Silahlı grubu fark ettiğimde mümkün olduğunca çabuk geri dönmeye başladım. Mermiler ön camımı kırdı ve arabamın birçok yerinde delikler açtı. Mucizevi bir şekilde yara almadan kurtulmayı başardım. Kaçmaya başladığımı fark ettiklerinde yine çalılıkların arasına gizlendiler” açıklamasından bulundu.

O gün Ugwuu’ya giden Ani, radikallerin uzun süredir aynı otoyol üzerinde Hristiyanlara saldırdıklarını ve gördüğü silahlı örgütün Fulani radikallerinden olduğunu anlattı. 

Radikallerin Hristiyanlara Zulmü Bitmiyor

Fulani askerleri (radikalleri) tarih boyunca Güney Nijerya’daki Hristiyanlarla tarım toprağından kaynaklı çeşitli çatışmalar yaşıyor. Konuyla ilgili detaylı araştırmalar yapan Hristiyan insan hakları aktivistleri, son yıllarda Fulani radikallerinin tarım topluluklarına yönelik başlattığı şiddet ve ölümcül saldırı sayısının arttığını açıkladı. 

Uzun yıllar boyunca devam eden bu tür saldırılar sonucunda onlarca ev ve bina yakıldı, binlerce insan öldü ve tarım toprakları Hristiyanların ellerinden alındı.

Ağustos ayının başında Fulani radikalleri tarafından öldürülen Enugu Piskoposluğu’ndan rahip Paul Offu’nun ardından tekrar bir rahibe saldırılması yerli Hristiyanlarda büyük gerginlik yarattı. 

Offu’n cenaze törenine Enugu Eyalet Valisi Ifuani Ugwuani bizzat katılım gösterdi. (Offu, Doğu Nkanu’nun yerel yönetim bölgesindeki Aziz James topluluğunun rahibiydi.)

Radikallere Karşı Protestolar Düzenlendi

Offu’nun ölümünden sonra, yüzlerce din adamı ve Hristiyan topluluğu, rahibin ölümünü protesto etmek ve Hristiyan cemaatlerinin devlet tarafından güvenliğinin sağlanabilmesi için Enugu sokaklarında yürüyüş yaptılar.

Geniş çaplı protestoların ardından Ugwuani’deki tüm kolluk kuvvetleri, güvenlik önlemleri için neler yapılması gerektiği konusunu çözümlemek adına özel bir toplantı düzenlediler.

Nijerya Hristiyan toplulukları daha Mart ayında rahip Clement Ugwu’nun kaçırılıp öldürülmesinin tedirginliğini atamamışken Offu’nun gündemi ile tekrar sarsıldılar. 

The Punch yayınlarında yazılanlara göre; Polis Komiseri Süleyman Balarabe, Offu’yu öldürme suçundan, 25 yaşındaki İbrahim Adam ve 28 yaşındaki İdris’i tutukladı.

Balarabe aynı şekilde Ani’ye düzenlenen suikast girişiminin faillerini de tutuklayacağına dair söz vererek Katolik rahiplerini benzer olaylardan koruyabilmek adına gereken güvenlik önlemlerini alacağını bildirdi.

Herkes Tehlikede

Son yıllarda, Nijerya’da seyahat eden ülke genelinde birçok kişi saldırıya uğradı. Ulusal Katolik Kayıtlarına göre, suçlular işadamlarına ve varlıklı ev sahiplerine fidye için zulmetmekte, fidye ödemeyenlere ise önce işkence yapıyor ardından ise öldürmekteler.

Ek olarak, dini liderler cemaatlerden fidye talep edebilmek için de kaçırılıyor.

Nijerya’da son birkaç ay içerisinde;

  • Kaduna’da yerleşiminden John Bako Shekvolo, Enugu’daki Ugwu’nun ölümünden birkaç hafta sonra kaçırıldı.
  • Ağustos ayında, Yaşayan İnanç Kilisesi’nden Papaz Jeremiah Omolara, Abuja-Kaduna otoyoluna giderken öldürüldü.

Nijerya Hristiyan Derneği başkanı Joseph Hayab: “Hristiyanlar şu an için her yerde tehlikede. Devlete daha önce sorduğumuz soruyu soruyoruz: “Mevcut güvenlik kurumları şimdi nerede? ” dedi. 

Open Doors’un hazırladığı 2019 World Watch listesine göre, Nijerya, Hristiyan zulmü konusunda dünyanın en tehlikeli ülkeleri listesinde 12. sırada yer alıyor. 

Temmuz ayında, uluslararası insan hakları grubu Jubilee Campaign, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Nijerya’daki Hristiyanlara yönelik tutumların resmi olarak soykırımla eşitlenebileceğini belirten bir rapor gönderdi. (cnl.news/OD)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi