19 Mart 2024 Salı

Titanik’te Ölen Rahibin Mektubu Satışa Çıktı

İskoçya’dan dul bir Baptist rahibi olan John Harper, Titanik 14-15 Nisan 1912’de buzdağına çarpıp battığında, İngiltere’nin başkenti Londra’dan ABD’nin Şikago şehrine seyahat ediyordu. Batan Titanik’le birlikte hayatını kaybeden Peder John Harper’ın yazdığı mektup, yaklaşık 70bin dolar ile açık artırmaya çıkıyor.

John Harper

Mektubun sahibi Peder John Harper, Titanik’te olduğu sırada 39 yaşındaydı ve kız kardeşi ile yeğenini ziyaret etmek üzere Londra’dan Şikago’ya seyahat ediyordu. 

Harper, el yazması mektubunda; gemiye binmeden önce kendisine olan yardımları için Paisley üzerindeki Baptist Kilisesi’in başkanı olan Peder Young’a teşekkür ediyor. 

Mektupta: “Sevgili kardeşim Young, Queenstown’a varmak üzere yazdığım bu satırlarda seni ve özellikle de kuzeydeyken gösterdiğin tüm iyilikleri unutmadığımı söylemek için yazıyorum. Yola çıkmadan önce tren ile sana bir erzak paketi göndermeyi amaçlıyordum fakat hafta sonu boyunca 11-12 vaaz verdiğimden olağanüstü bir aceleyle, söz konusu planımı yerine getiremedim. Bu yüzden sana olan hediyemi Chicago’dan göndereceğim” cümleleri yer alıyor. 

Peder Harper’in mektubu yazdığı kâğıt, Titanik kırtasiye ürünlerinden bir tanesiydi. Söz konusu mektup ünlü geminin batmasından 3 gün öncesine, 11 Nisan 1912 olarak tarihlenmişti.

Harper, Londra’daki Walworth üzerindeki Baptist Kilisesi’nin rahibiydi ve Moody Kilisesi’nde vaaz vermeye gidiyordu. 

Harper’ın kız kardeşi ve kızı cankurtaran sandallarına bindirildi, ancak kendisi can yeleğini başka bir yolcuya vererek gemide kalmaya gönüllü oldu. Güncel kaynaklarda Titanik batarken bile genç bir rahibin boğuluncaya kadar vaaz vermeye devam ettiğinden bahsediliyor. Titanik’ten sağ kurtulmayı başaranlardan biri, Harper sayesinde Mesih’i kabul edenlerden son kişi olduğunu anlattı. 

Mektubun açık artırmaya çıkarken satış öncesi başlangıç fiyatının 39.487.05 ila 65.811.75 $ arasında olacağına karar verildi. Harper’ın el yazması mektubu, Henry Aldridge & Son Ltd müzayede evi aracılığıyla özel bir koleksiyoncu tarafından diğer Titanik hatıraları ile birlikte satışa çıktı.

2017 yılında Titanik kurbanlarından birinin kıyafetlerinin içinden kalıntıları çıkan bir diğer mektup açık arttırma ile 166.000 $ satılmıştı. 

1997’de yönetmen James Cameron tarafından çekilen Titanik filmi, en yüksek hasılat yapan filmlerden biri oldu.  Başrolde Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet’in yer aldığı 1 milyar dolarlık film, aday gösterildiği 14 Oscar ödülünden (Akademi Ödülleri) 11’ne laik görüldü. (cnl.news/O.D)

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi