9 Mayıs 2024 Perşembe

Topkapı Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi’nin Sevgi Sofrası

Topkapı Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi’nin “Madağ”ı (Sevgi Sofrası), Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Patrik Sahak II’nin riyasetindeki Surp Badarak (Kutsal Sunu) Ayini ile kutlandı. 

26 Kasım Pazar günü, Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde, Patrik Sahak II’nin riyasetindeki Surp Badarak ayiniyle Topkapı Levon Vartuhyan okulu ve Surp Nigoğayos Kilisesi’nin yıllık “Madağ”ı (Sevgi Sofrası) kutlandı. 

Topkapı Kilisesinin din görevlisi Peder Melkon Pınarcıyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta, diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular, Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler.

Surp Badarak, Khorurt Khorin ilahisi ile başladı. Peder Melkon tövbesini ettikten sonra sunağa çıktı. Diyakos Rober Küçükakbulut günün İncil okuma parçasını okudu ve daha sonra Kutsal Kase’yi getirdi. 

Topkapı Kilisesinin onursal başkanları Monik – Aret Erganyan çifti, Topkapı Kilisesi Vakfı başkanı Nuran Sucuyan, yönetim kurulu üyeleri, Topkapı Levon Vartuhyan okulu müdiresi Anita Tumayan, öğretmenleri, öğrencileri Kumkapı Meryem Ana Kilisesi Vakfı başkanı Hrant Moskofyan, bazı Kilise vakıf başkanları, yöneticileri ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, şefleri Hagop Mamigonyan yönetiminde ve Sirun Sirunyan’ın orgu eşliğinde Lusavoriç Korosu üyeleri seslendirdi. 

Surp Badarak sırasında toplu tövbeyi Patrik Sahak II yaptırdı. Daha sonra “Hağortutyun” (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın ardından Patrik Kadasetli Sahak II Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Sevgili kardeşlerim dün Aziz Nikola’nın günüydü, bizim Topkapı ve Beykoz’daki Kiliselerimiz bu isimle anılırlar, onların günü kutladık. Aziz Nikola Kilise tarihinde en önemli Azizlerden birisi. Dünyada en çok Kilise Meryem Ana için yapılmıştır, ondan sonra ismine en çok Kilise yapılan Aziz, Aziz Nikola’dır.

Niçin Tanrı bu Azizin diğer bütün Azizlerden daha üstün, daha ünlü olmasını sağladı? Niçin çocukların koruyucu Azizi oldu? Çünkü, bu Aziz, bu din adamı, sadece kendisinin olanı vermedi, aracı oldu zenginden aldı fakire verdi, o zamanlar kölelik vardı, serbest kalmaları için fidyelerini ödedi, bütün hayatı iyilik için harcanmış bir Azizdi. Yani Tanrı bize diyor ki; En önemli şeyi bu Azizden öğreneceksin.

Bütün Hristiyanlar için bu bir ilkedir. Dünyaya geldik, niçin doğduk biz? Bilinçli Hristiyanlar olduğumuzda niçin dünyaya geldiğimizi anlarız. Biz sevgiyi yaşamaya geldik bu dünyaya çünkü bütün evren sevgi olan Tanrı’nın yaratılışıdır. Göksel Baba’nın sevgi dolu yüreğinden fışkırdı her şey. Onun için bizim yaşam amacımız Tanrı’yla bir aşk hikayesi yaşamaktır. Tanrıyı sevmektir ve insanı sevmektir. Onun için bütün Hristiyanlık, öğretilerimiz, bu gördüğünüz Kilise iki emirde özetlenir birincisi; Tanrı’nı bütün kalbinle, yüreğinle, canınla seveceksin. İkincisi de; Komşunu, arkadaşını, insanları kendin gibi seveceksin. İşte bizim dünyaya geliş amacımız bu sevgiyi yaşamak.

Sevgi kucaklaşmak, sende olanı ve onda olanı birleştirmektir. Sevgi tamamlamak ve tamamlanmaktır. Onun için okullarımız, Kiliselerimiz hepsi Hristiyanlık sevgisinin tezahürüdür. O sevgi olmadan hiç bir şey ayakta kalmaz, ne okullar, ne Kiliseler. Çünkü bunların ayakta kalmasını sağlayan insanlar severek yapıyor bu işi. Biz ikinci gün öğrendik, doğduk ve ikinci gün dedik ki, ben bir Hristiyanım, sevgi dolu bir Tanrı’nın çocuğuyum ve Tanrı’nın evlatları çok, ben de onları sevmeliyim. Onun için biz sizi seviyoruz karşılığında tek bir şey bekliyoruz siz de bizi sevin. Çünkü gerçek sevgi ne yapacağımızı bize söyler. Ne vereceğiz, nasıl vereceğiz, kime nasıl hizmet edeceğiz bize gösterir ve öğretir.

Bu dünyada tek bir şeyin değeri var, sevginin, geri kalan her şey ayrıntı. Her şeyin ana damarı sevgidir. Hayatı kuran ve devam ettiren sevgidir. Onun için hepiniz sevgide kalın, sevgide büyüyün.

Biz var olmaya devam edeceğiz, biz sevmeye devam edeceğiz. Dünya ne kadar kötüye giderse gitsin biz o sevgide kaldığımızda, o sevgi bizi koruyacak, o sevgi bizi büyütecek. Tanrı sizinle olsun sevgili kardeşlerim.”

Vaazların ardından öncelikle Topkapı Kilisesi’ne hizmette bulunanlar ve tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Ardından Patrik Hazretleri, Topkapı Levon Vartuhyan okulu ve Surp Nigoğayos Kilisesi’nin “madağ”ını kutsadı. 

Hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ve Patrik Sahak II’nin takdisi ile ayin son buldu. 

Kilise töreninin ardından, Ğazaz Harutyun Amira Bezciyan salonunda “Sevgi Sofrası”na geçildi. Burada da katılım oldukça fazlaydı. Patrik Kadasetli Sahak II’ nin salona gelişi, Levon Vartuhyan İlköğretim Okulu öğrencilerinin söylediği Rab’bin Duası ve Patrik’in yemek duası ile başlayan Sevgi Sofrası’nda, katılanlar samimi ortamda bolca sohbet etme fırsatı buldular. 

İskenderun’da Bayramlaşma Etkinliği

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma...

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi