29 Mart 2024 Cuma

Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Peder Andrea Santoro İçin Anma Günü Düzenlendi

2 Şubat 2020’de Trabzon Santa Maria Kilisesi’nin Rahibi, Peder Andrea Santoro’nun 14. ölüm yıldönümü nedeniyle yine aynı kilisede yapılan görkemli bir ayin ile anıldı.

Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzetti riyasetinde yönetilen ayine, Peder Santoro’nun Roma’da yaşayan kızkardeşleri; Maddalena ve Imelda Santoro, Roma’da Peder Andrea’ya atfedilen kiliselerden gelen gelen konuk rahipler topluluğu ve Peder Andrea’nın akrabaları, Trabzon Katolik kilisesi Baş Rahibi Peder Massimiliano Palinuro ile birlikte kalabalık bir cemaat grubu katıldı.

Anma gününün Rab Mesih İsa’nın tapınakta sunulmasının bayramı ile aynı güne denk gelmesinin ne kadar manidar olduğunu vurgulayan Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzetti verdiği vaazında; “İnsanın ölümü yaşamaktan korkusu olabilir, maalesef bu farklı korku hayatımızı yok ediyor, hayatımıza zarar veriyor, mutlu olmuyoruz bu ölüm kokusundan dolayı. Ölüm korkusu varsa kalbimizde köle gibi yaşıyoruz, kölelikte bulunuyoruz. Hayat veren Rabbimiz Mesih İsa, tam tersi olarak özgürlük veriyor bizlere ve özgür olarak yaşadı hayatı bu dünyadayken. O yalnız kalmaktan korkmadı, O ölmekten korkmadı.

Tabii ki özgür bir insan tehlikeli insandır. Günlük hayatımızda özgür insan var, rahatsızdır bunlar, biz bazen tehlikeli olarak görüyoruz onları. Maalesef tutucu dinciler düşünüyorlar ki özgürlük tehlikeli, Allah’a karşı bir küfür olarak görüyorlar. Fakat özgürlük Allah’ın armağanıdır. Bu tutucu dinciler bu serbest özgür insanları kandırmaya çalışıyorlar. Bu her ülkede olduğu gibi bizim memleketimizde olabilir. Maalesef kötü insanlar, şeytana tapan insanlar dini kullanıyorlar, insanları korku altında tutmak için. Biz kime itaat etmek istiyoruz, şeytana mı ya da tam tersi özgür olan ve özgürlük bağışlayan Mesih İsa’ya, mı?”  dedi.

Monsenyör Paolo Bizzetti konuşmasına; “Rabbimiz Mesih İsa İbranilere Mektupta; ölüm korkusu yüzünden köle gibi yaşayanların hepsini özgür kıldı, Rab İsa bizi ölüm korkusundan kurtarmaya geldi. Tüm insanların yüreğinde özgürlük arzusu uyuyor ve biz biliyoruz ki sadece Rabbimiz Mesih İsa ölümü yendi ve dirilerek bize yeni bir hayat yaratmak için ölümü seçti, O ölünce, bize gerçek özgürlüğü gerçek mutluluğu bahşetti” diyerek devam etti.

“Bu hayat yolculuğumuzda nasıl cesaret bulabiliriz, Mesih İsa’nın dirilişini derin derin düşünün. Gerçekten Rabbimiz Mesih İsa dirildi, ölümümüzü yendi ve artık biz bu ölüm korkusu altında yaşayamayız. Cesur, sadık olabilmemiz için Kutsal Ruh’a ihtiyacımız vardır. Onun için devamlı olarak her gün, özellikle de zayıf olduğumuz zaman, zor günlerimizde, karar günlerimizde Kutsal Ruh’un varlığını dileyebilelim ki her zaman sadık kalarak, tutarlı olarak, dayanıklı olarak yaşayabilelim.

Bizler zayıf insanlarız, fakat azizler de normal insan oldukları halde sadık kaldılar ve bunun için azizler kutsal hayatımızda örnek oldular, cesaret verdiler. Bugün Peder Andreas’ın ruhunun şefaatini kutlayarak biz Peder Andreas Santoro’dan cesaret örneği edinmek istiyoruz. Çünkü peder Andrea burada mükemmel sadakat tanıklığını cemaate bıraktı,” diyerek vaazını tamamladı.

Görkemli anma ayininde Peder Andrea Santoro’nun kızkardeşleri Maddalena ve Imelda Santoro’nun Peder Andrea’nın şehit edildiği sütun üzerindeki resim çerçevesinin altında cemaatle birlikte dua ederek, Rahibe Maria Aramburol’un yönettiği koronun söylediği ilahilere eşlik ettiler.

Ayrıca Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi Baş Rahibi Peder Massimiliano Palinuro, ayin bitiminde  başta Monsenyör Paolo Bizzetti’ye ve Roma’dan gelen Rahiplere ve konuklara, Peder Andrea Santoro’nun ailesine ve tüm cemaate katılımlarından duyduğu mutluluğu dile getirerek teşekkür etti.

Ayin sonrasında tüm cemaatle birlikte Roma’dan katılan konuklar ile birlikte ikramlar paylaşıldı ve güzel sohbetler ile güzel dostluklar kuruldu.

Fotograflar ve metin: Aziz FAYDA

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi