19 Mart 2024 Salı

Tüm Dünya Genelinde 14 Şubat Sevgililer Günü Kutlandı

Tüm dünya genelinde 14 Şubat Sevgililer günü büyük bir coşkuyla kutlandı. Sevgililerin birbirlerine hediyeler aldığı, güzel sözler söylediği bu özel günün kökeni; Katolik Kilisesi tarafından Aziz ilan edilen Valentin isimli bir ruhbana ithaf edilen bayrama dayanmaktadır. Bu nedenle birçok toplumda 14 Şubat “Aziz Valentin Günü” olarak bilinmektedir.

Kökeni, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan 14 Şubat Sevgililer Günü, Valentine isimli rahibin adına ilan edilen bir bayram olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda “Aziz Valentin Günü” olarak biliniyor. Valentine kelimesi, batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

3. yüzyılda Roma İmparatoru II. Claudius her erkeğin asker olmasını istiyordu. Her erkeğin asker olmasını sağlamak için tüm imparatorlukta evliliği yasaklamıştı. II. Claudius ayrıca imparatorlukta Hristiyanlığı da yasaklamış ve Hristiyanlar için ölüm fermanı çıkarmıştı.

Bu emre uymayanlar arasında sonradan aziz olarak anılacak olan Valentine vardı. Valentine hristiyan olduğu için yakalanmış ve hapse atılmıştı.

Aziz Valentine, Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendiriyordu.

Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. MS 270 yılının 14 Şubat günü Hristiyan şehitliğine gömüldü.

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi