29 Mart 2024 Cuma

‘Türkiye Eğilimleri’ Araştırması Yayınlandı

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip, Türkiye kamuoyunun güncel siyasal, sosyal, ekonomik, güvenlik ve kültür konularındaki gündemi ve tercihlerini tespit etmeye yönelik 2010 yılından bu yana “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’’ adlı bir çalışma yürütüyor. “Türkiye Eğilimleri” araştırmasının 2020 yılı sonuçları ise geçen ay açıklandı.

Türkiye temsiliyetine sahip 26 il kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri 1000 kişiyle yapılan görüşmelere dayanan çalışmaya göre Türkiye’de halk, koronavirüs salgınından sonraki en önemli sorunu geçen yıl olduğu gibi hayat pahalılığı ve işsizlik olarak görüyor. Dini Kimliklere Göre Kamuoyunun Farklı Kimliklerle ‘Komşu Olma’ İsteği sorusuna dindar yüzde 45,9’u ‘benim için önemli değil’ olarak işaretlerken, Hristiyan komşu isterim diyenler 3.4, kesinlikle istemem diyenler 23.5 ve benim için önemli değil diyenler ise 39.9 olarak belirtildi. Ateist bir komşu istemem diyenlerin sayısı ise 27.9 olarak açıklandı.

2019’da yapılan araştırmaya göre ise, yüzde 43,3 ile ‘Sığınmacı/Mülteci’ler komşu olmak istenmeyen kesimi oluşturuyor. En çok komşu olarak istenen kesim ise yüzde 43,9 ile ‘Türk’ isteniyor. Yüzde 36,5 ile ‘Ermeni’ ve yüzde 29,8 ile ‘Rum’lar en az komşu olarak istenen kimlikleri oluşturuyor. Bununla beraber, “benim için önemli değil” diyenlerin sayısı da “istemem” diyenlerin sayısından daha fazla. Hristiyan ve Musevi komşu benim için, “benim için önemli değil” diyenlerin oranı 45.7. Hristiyan komşu isterim diyenlerin oranı ise, 14,7 ancak Hristiyan komşu istemem diyenlerin oranı 30,2 olarak belirtilmiş.

2018 yapılan araştırma sonuçlarına göre, yüzde 45,8 ile ‘Sığınmacı/Mülteci’ler komşu olmak istenmeyen kesimi oluşturuyor. En çok komşu olarak istenen kesim ise yüzde 57,4 ile ‘Türk’ Katılımcılar farklı etnik kimlikten komşu olarak, yüzde 57,4 ile ‘Türk’ ve 30,1 ile ‘Arap’ istemiyor. Yüzde 33,5 ile ‘Ermeni’ ve yüzde 31 ile ‘Rum’lar en az komşu olarak istenen kimlikleri oluşturuyor.

“Türkiye’de yaşamaktan duyduğunuz memnuniyet seviyenizi öğrenebilir miyim?” sorusunun yanıtlarında; 22.7 ‘çok mutluyum’, yüzde 33 ‘mutluyum’, ‘çok mutsuz’ olanlar yüzde 7 olarak belirtildi. 2019’da, ‘çok mutluyum’ diyenler yüzde 13, mutluyum diyenler yüzde 33 ve çok mutsuzum yüzde 4.5 olarak çıktı. “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması”nın 2018 yılındaki çalışmasının sonuçlarında, “Türkiye’de yaşamaktan duyduğunuz memnuniyet seviyenizi öğrenebilir miyim” sorusuna yüzde 38,8 ‘mutluyum’ cevabını verirken; yüzde 19,8 ‘mutsuzum’ cevabını verdi.  

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi