fbpx
16 Mayıs 2024 Perşembe

Türkiye Ermeni Apostolik Kilisesi Büyük Oruç Dönemi’ne Girdi

Türkiye Ermeni Apostolik Kilisesi Paregentan (Karnaval) Yortusu ile sunak perdelerini kapattı ve Paskalya gününe kadar 7 hafta sürecek Büyük Oruç dönemine girdi. Ayrıca Vartanants Korosu’nun 115. yılı kutlandı. 

11 Şubat 2024 Pazar günü, Din görevlisi bulunan kiliselerde yapılan Kutsal Sunu Ayini ile, Paregentan (Karnaval)’ı kutlayan Ermeni Apostolik Kilisesi 31 Mart 2024, Paskalya gününe kadar sürecek olan Büyük Oruç dönemine girdi.

Feriköy Surp Vartanants Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki ayini ise Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyaset etti ve vaaz verdi. Törende aynı zamanda Surp Vartanants Kilisesi’nin ve Vartanants Korosu’nun isim günü de kutlandı. 

Kutsal Sunu Ayini’ni (Surp Badara) kilisenin din görevlisi Peder Şirvan Mürzyan sunarken kilisenin Baş Diyakosu Setrak Davuthan, Diyakoslar Sayat Çınaryan, Armenak Kazancıyan, astdiyakos Bared Balıkçıyan kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 


Sunakta başlayan Kutsal Sunu ayininde Diyakos Sayat Çınaryan günün İncil okuma parçasını okudu, daha sonra Kutsal Kase’yi Baş Diyakos Setrak Davuthan getirdi. 

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi Vakfı Başkanı Manuk Öğer, yön.kur.üyeleri, bazı Kilise vakfı yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Lusi Kahvecioğlu’nun orgu eşliğinde, Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde Vartanants Korosu üyeleri seslendirdi. 

Büyük Oruç dönemine girildiğinden, toplu tövbe yapılmadı, “Rab Merhamet et” (Der voğormya) ilahisi okunurken sunak perdesi kapandı. Komünyon (Hağortutyun) dağıtılmadı. 

Kutsal Sunun’nun ardından Patrik Kadasetli Sahak II Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle:

“Değerli kardeşlerim Büyük Oruç başladı. 7 haftalık bir oruç dönemine giriyoruz. Bu 7 hafta ikiye ayrılıyor, 40 günlük oruç ve Büyük Hafta orucu. Dzağgazart’a (Palmiye Haftası) kadar 40 günlük oruç ve ardından 1 hafta Büyük Hafta orucu tutulur. Bu 7 hafta bizim için hazırlanmanın, kendimizi hazırlamanın bir yolu olmalı.

Hiç fark ettiniz mi siz niçin mutlu oluyorsunuz? Çünkü içinizden bir ses diyor ki, şimdi mutlu olabilirsin, şimdi rahatlayabilirsin. Biz bilmiyoruz niye bu böyle, içimizden bir mükafat geliyor, doğru olanı, dürüst olanı yaptığımızda.

İnsan cennet için ve cennette yaratıldı. Bizim doğal halimiz, doğal durumumuz cennettir. Şu anda hepimiz cennetten kovulmuşuz ve cenneti arıyoruz. Bulabilecek miyiz cenneti? Bu dünyada cenneti bulamayacağız ama bu dünyada cennete benzeyen vahalar var sadece. Bizim genetik yapımız ölümsüzlük için, günahsızlık için, Tanrı’yla dost, doğayla uyumlu bir şekilde yaratıldı. Bizim yapımız korkutan olmayan, her hangi bir dış tehdidin olmadığı ortam için yaratıldı. Şimdi bunlar var mı? Ne kadar bunlar gerçekleşirse içimizde o kadar biz mutluluğa yaklaşırız. Ama yaklaşalım ya da yaklaşmayalım bürün insanlığın doğrultusu cennete doğrudur. Çünkü mutlu olmak istemiyorum diyemeyiz, böyle bir hakkımız yok, içgüdülerimiz bize diyor ki mutlu olacaksın. Tanrı böyle istiyor, senin yönün cennete doğru diyor. Peki sorun ne o zaman? Cennete giden yolu iyi bilmiyoruz, yolu karıştırıyoruz. Barışı değil kavgayı arıyoruz, affetmeyi, dostlukları çoğaltmayı istemiyoruz, en küçük sorunda dostlarımızı kaybetmeye hazırız. Gururlu, kibirli, dik kafalı, kıskancız, mutluluğu bu doğrultularda arıyoruz, hayır mutluluğun doğrultusu Tanrıya giden yoldan geçer. Eğer biz önümüze Tanrı’yı koyar, O’na doğru ilerlemeye başlarsak, o zaman bir pusula gibi doğrultumuz saptanır ve önümüzdeki engelleri ona göre görürüz. Büyük Oruç dönemi, Tanrıya giden yolda bizi engelleyen, durdurtan nedir onlarla ilgilidir. Onları bir bir ortadan kaldırmak, Tanrı’ya giden yolu yani mutluluğa giden yolu açmaktan geçer. Onun için bu Büyük Oruç dönemi hepimizin hatalarıyla, kusurlarıyla, bizi mutlu olmaktan alıkoyan şeyleri bulup ortaya çıkarmakla ilgilidir.”

Vaazların ardından törenle, Rab’be hizmet eden 3 gence Okuyucu (Tıbir), 1 genç okuyucu da “kıdemli okuyucu” (Uraragir tıbir) ünvanları Patrik Kadasetli Sahak II. eliyle verildi. Bu tören sırasında okuyucu adayları Patrik Sahak II’nin önünde diz çöktüler, Patrik Hazretleri önce saçlarından birer tutam kesti. Daha sonra gençler sembolik olarak Kutsal Kitap ve anahtara el koydular. Sonrasında diğer genç okuyucu da diz çöktü, Patrik Sahak II kalkarak hepsinin üstüne “Bahbaniç” duasını okudu ve el koyarak Murat Meşebüken, Can Altıkatoğlu ve Arek Çatak’a “Okuyucu”, okuyucu Raffi Ohanyan’a da “Kıdemli Okuyucu” ünvanlarını verdi. 

Bu özel törenin ardından tüm Rab’de uyuyanlar özellikle de Feriköy Surp Vartanants kilisesinde hizmet etmiş ve Rab’de uyuyan tüm din görevlileri, diyakoslar, okuyucular, koro şeflerinin isimleri okunarak, Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. 

Tören Patrik Sahak II’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile son buldu. 

Vartanants Korosu’nun 115.Yılı

Kilise töreninin ardından Kilise’nin Nazar Şirinoğlu salonunda Vartanants Korosu’nun 115.yılı ve Paregentan kutlaması gerçekleşti. Bazı Kilise vakfı yöneticileri, inanlılar ve Feriköy Kilisesi vakfı yöneticileri, koro üyelerinin katıldığı kutlama yemeğine Patrik Kadasetli Sahak II riyaset etti. 

Patrik Sahak II’nin söylediği yemek duasının ardından yemeğe geçildi. Oldukça neşeli ve sohbetlerle geçen yemek sırasında önce müzik dinletileri vardı, sonrasında Vartanants Korosu yönetim kurulu başkanı Saro Siraganyan ve koro üyesi arkadaşlarının hazırladığı Paregentan (Karnaval) gösterisi sunuldu. 

Yemek sonunda önce, Rab’be hizmetlerini Diyakos olarak sürdüren Armenak Kazancıyan ve Harutyun Edvin Gaibyan’ın hizmetteki 10. yılları Patrik Sahak II tarafından kutlandı. Sonrasında Patrik, kapanış konuşmasında bu organizasyonu hazırlayanlara teşekkür etti. Özellikle Baş Diyakos Setrak Davuthan’ı Kilise’ye hizmetindeki örnek davranışından dolayı kutladı. Bu sistemin çalışmasını sağlayan Kilise’nin din görevlisi Peder Şirvan Mürzyan ve Surp Vartanants Kilisesi vakfı başkanı Manuk Öğer’i tebrik etti. Konuşmanın sonunda Vartanants Korosu üyeleri ve inanlıların birlikte söylediği Rab’bin Duası ile kutlama son buldu. 

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi