25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Takdis Törenleri

Patrik Kadasetli Sahak II. eli ile 2 diyakostan biri rahip, biri peder olarak takdis edildi.

Kumkapı Patriklik Surp Maryam Asvdzadzadzin Katedrali’nde 22 Temmuz Cuma günüPatrik Kadasetli Sahak II. riyasetinde, 2 Diyakos’un “kahinliğe çağrı” töreni düzenlendi. 

Akşam dualarının ardından “kahinliğe çağrı” törenine geçildi, Diyakoslar Krikor Garabedyan ve Arda Pınarcı, kiliseden içeri dizleri üzerinde yürüyerek girip, Patrik vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan eşliğinde, okunan dualar ve ilahilerle, Kadasetli Patrik Sahak II’nin önüne geldiler ve “kahinlik çağrısı” ile kiliseye sunuldular. Patrik Hazretlerinin iki diyakosun başına el koyması ile çağırıyı kabul edişi ve bu tören için okuduğu özel duaların ardından, 2 Diyakos kâhinlik boyunduruğunu kabul ettiler ve öğrenmeye, kilisenin bütün patriklerini, rahiplerini takip etmeye ve kilisemizi bölmek isteyenleri lanetlemeye yemin ettiler. Daha sonra ayağa kalkıp Aziz Krikor Datevatsi’nin “Hristiyan Ortodoks İnancını” okudular.

Patriklik makamına bağlı Rahipler, Pederler, Diyakos aileleri ve inanlıların hazır bulunduğu törende, Patrik Hazretleri kısa konuşmasında özetle,

Kahinlik ilanının Kilise için çok önemli olduğunu, tabii ki bu kadar önemli bir şeyin dualarla olması gerektiğini, kilisenin ve kendilerinin dualarının bu iki diyakos için olduğunu çünkü dünyevi hayatlarını ruhani hayata teslim edeceklerini söyledi. Onların dizleri üstünde kötünün dünyasından ve karanlıktan geldiklerini, “karanlığa küfretme aksine bir mum yak” sözündeki gibi kendilerinin de bu karanlık dünyaya bu iki kahin adayıyla 2 mum yaktıklarını dile getirdi. Onların artık Tanrı yolunda ilerleyeceklerini, övgüyü ve eleştiriyi Tanrı’dan alacaklarını, bu yolda kendilerini kutladığını da sözlerine ekledi. 

Tören hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile son buldu. 

22 Temmuz Cumartesi günü ise, “Eski ve Yeni Kutsal Kilisenin Anıtı”nin Yortusu, Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde Patrik Kadasetli Sahak II Hazretleri eli ile gerçekleşen Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ile kutlandı. 

Patrik Hazretleri’nin sunaktaki yardımcıları Rahip Hovagim Seropyan ve Kıd. Peder Goryun Fenerciyan oldular. Kilisenin Diyakos, astdiyakos, kıd.okuyucuları ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. 

Patriklik makamına bağlı din adamlarının katılımıyla düzenlenen ayinde. Fener Rum Ortodoks Patriği Kadasetli Bartholomeos Hazretleri’ni vekâleten Rahip Dimitri, Samatya Kilisi vakfı başkanı Yesai Demir, yöneticiler, diyakos aileleri ve kalabalık inanlılar hazır bulundu.

İlahileri, Patriklik Makamı Armaş Korosu ve Sahakyan Korosu üyeleri diyakos Harutyun Edvin Galibyan’ın orgla eşliğiyle ve yönetimiyle seslendirdi.

Surp Badarak sırasında 2 diyakos, Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan tarafından Dualar ve mezmurlar eşliğinde Patrik Kadasetli Sahak II’nin huzuruna getirildiler. Okunan dualar ve kutsal yazılardan sonra, batıya dönerek “İlahi ve Göksel Lütuf” duasıyla dünya değerlerinden ellerini çektiler.

Patrik Hazretleri önce diyakos Arda ve Krikor’un diyakosluk atkılarını “porurar”a dönüştürdükten sonra dualarla pelerinlerini, şurçarlarını giydirdi ve kutsal ayini sunacakları kostümlerini kendilerine teslim etti. Daha sonra “Khorhurd Khorin” ilahisiyle horana davet edildiler.

Kıdemli Peder Krikor Damadyan’ın Surp Müronu getirmesiyle Patrik Hazretleri önce diyakos Arda’nın alnını kutsadı ve kendisine Peder Melkon ismini verdi. Daha sonra sağ ve sol ellerini kutsadı, aynı işlemi diyakos Krikor’a da uyguladıktan sonra ona da Peder Kaspar ismini verdi. Daha sonra kendilerine ayin sunma yetkisi verdi ve yeni takdis edilmiş kahinler ilk selamlarını (Hağağutyun Ammeneutsun) (Sonsuz huzur) verdiler.

Daha sonra Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Bugün iki kardeşimiz “kahana” oldular. El koyuldular, Kutsal Müron’la mesh edildiler, dualarımızla ve Kutsal Ruh’un etkisiyle, hayatlarında en büyük değilimlerden biri gerçekleşti ve şimdi onlar Tanrı’nın iş arkadaşlarına dönüştü. Pavlus kendisi için diyor ki; Tanrı’nın iş arkadaşlarıyız. Tanrı’nın bir işi var bu dünyada ve o işi yapmak için ya hep gökten sürekli konuşacak kendisi, ya da bizim dudaklarımız, ellerimiz ve ayaklarımızla çalışacak. On Emir Mesih’in sevgi emri ile tamamlanmıştır. “Ben şeriatı yıkmaya gelmedim, tamamlamaya geldim” dedi Rab İsa Mesih ve kendi sözleriyle ve Yeni Antlaşma’nın sözleri ile ve Kutsal İncil ile biz Tanrı’nın sözünü kilisede barındırıyoruz. Gökten inen ekmek için İsa Mesih dedi ki; “Atalarınız gökten inen o ekmeği yediler ve öldüler, gökten inen gerçek ekmek benim. Her kim bu ekmeği yerse ebediyen yaşar.”O ekmek Surp “Hağortutyun”dur. Rab’bimiz İsa Mesih’in bedeni ve kanıdır. Siz, bizim bu dünyanın karanlığında yaktığımız mumlarsınız. Karanlığa kızıp öfkelenmek, küfretmek bir anlam içermiyor, onun için de mum yakmak lazım, biz iki mum daha yaktık bu dünyanın karanlığını aydınlatsın diye.

Patrik Hazretleri vaaz verdikten sonra yeni atanmış Peder Melkon ve Kaspar’ı kutsadı. Diyakos’un “Birbirinize selam verin” hutbesinin ardından, Patrik Hazretleri başta olmak üzere tüm din adamları horana çıkarak yeni takdis edilmiş kahinlere ilk selamlarını verdiler. 


Sonrasında Komünyon (Hağortutyun) dağıtımına geçildi. Surp Badarak’ın ardından kortej halinde Kilise bahçesine çıkıldı, burada Patrik Hazretleri’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile tören son buldu. 
Tören sonrası Peder Melkon ve Peder Kaspar Kilise içinde durdular, aileleri ve inanlılar, kahinlere yaklaşıp sağ ellerini öptüler. Kilise törenlerinin sonunda, Surp Kevork Kilisesi’nin bahçesinde bir sevgi sofrası düzenlendi.

Rahip Takdisi
Rahip olmayı tercih eden Peder Kaspar Garabedyan, 24 Temmuz 2022 Pazar günü Baydzaragerbutyun (İsa Mesih’in Suret Değiştirmesi) Yortusu akşamüstü saat 16:00’da Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde Patrik Hazretleri’nin eliyle rahip takdis edildi. 


Patriklik makamına bağlı din adamlarının katılımıyla, Akşam duaları ile başlayan törende daha sonra Rahip adayı Peder Kaspar Garabedyan, Rahip Şınork Donikyan ve Kıd. Peder Krikor Damadyan tarafından Patrik Kads. Sahak II’nin önüne getirildi. Diz çöken Peder Kaspar için okunan duaların ardından Patrik Hazretleri Rahip Kaspar’ın “veğar”ını kutsadı, başındaki “kıtak”ı çıkartıp “veğar”ı giydirdi. Sonrasında Ermenice kısa bir vaaz verdi. 


Rahip Kaspar ve Peder Melkon kırk günlük tövbe dönemini geçirmek üzere Patrikhane’ye geçtiler. Burada kırk günlük tövbe dönemlerini tamamladıktan sonra ilk ayinlerini gerçekleştirerek ilk komünyonlarını sunacaklar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi