29 Mart 2024 Cuma

Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak II. Maşalyan Oldu

Müteveffa Patrik Mesrop II. Mutafyan’ın vefatının ardından 04 Temmuz 2019 tarihinde Episkopos Sahak Maşalyan’ın Değabah seçilmesi ile başlayan Türkiye Ermenileri 85. Patriği seçim süreci 11 Aralık 2019 çarşamba günü Patriklik merkez Meryem Ana kilisesinde yapılan seçimde, Değabah Episkopos Sahak Maşalyan’ın 102/16 oyla patrik seçilmesi ile son buldu.

“Hıraşapar” ilahisi ile Kiliseye görkemli bir giriş yapan 85. Patrik Sahak Maşalyan, önce Sunağın önüne giderek orada kısa bir dua etti ardından, kendisi için hazırlanan bölüme gelerek konuşma yaptı. Burada Ermenice olarak yaptığı konuşmanın ilk bölümünde özetle “patrik seçilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti. Bu süreçte tüm çalışanlara ve seçmenlere duyduğu minneti dile getirirken, ikinci bölümde kilisenin ve İsa Mesih’in hayatımızda kaplaması gereken önemli yeri anlattı. Kendisini seçen, seçmeyen tüm delegelere de teşekkür ederek, bu yeni görevinde Tanrı’dan güç, kuvvet ve bilgelik dileklerinde bulundu. Sonra koltuğuna oturdu ve haç öptürme törenine geçildi. Önce Ruhani, sonra da sivil delegelerin Haç’ı öpmesi ile seçim için oluşturulan 1 günlük Delegeler Meclisi’nin görevi resmi olarak son buldu. Seçilmiş Patrik Maşalyan, sonra ilahiler okunarak, ruhaniler eşliğinde Patrikhanedeki odasına geçti.

Tebrikleri Kabul Etti

Burada, Cumhurbaşkanı İletişim daire başkanlığından Seda Ayşe Caymaz, Ermeni Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Kerabayzar Levon Zekiyan, Surp Prgiç Ermeni hastanesi ve vakfı başkanı Bedros Şirinoğlu’nun dışında, Prof. Dr. Toros Alcan, Hayk Aslanyan, İrma Polat,Dr. Ardaş Akdağ, İskender Şahingöz gibi Ermeni toplumunun önemli isimleri de nezaket ziyaretinde bulundular. Saat 17:00 de basın toplantısı düzenleyen Seçilmiş Patrik Episkopos Sahak Maşalyan sözlerinin ardından gelen soruları da cevapladı. Saat 17:30 da ise bu kez Seçilmiş Patrik olarak Patriklik Merkez Meryem Ana kilisesinden içeri, kampanalar çalınarak, yine HIRAŞAPAR ilahisiyle giriş yaptı. Sunak önünde yaptığı duanın ardından Sunağa çıkarak gönül sözünü söylemeye başladı. Bu kez Başepiskopos Aram Ateşyan, Kerabayzar Levon Zekiyan, Ruhaniler ve kiliseye dolduran kalabalık halk topluluğu da bu tarihi ana eşlik etti. Önce Ermenice, sonra Türkçe yaptığı konuşmada, “Günümüzde bir dükkanı bile başı olmadan yönetemiyorsunuz” diyen Sahak Maşalyan, “12 yıl önce 2008’de Patriğimiz koma durumunda bir hastalığa yakalandı. O günden bu yana Patriksiz bir dönem geçirmenin elbette çok ağır sonuçları oldu. Düşünün O zaman 10 yaşında olan çocuklar bugün 22 yaşında. 8 yaşında olan çocuklar oy kullandı. Patriği görmeden büyüdü bu nesiller. Bu nedenle seçim bizim için çok önemliydi. Seçimler genellikle tartışmalarla geçer. Beğenmeyenler, itiraz edenler, mahkemeye gidenler hep olur. Ama şunu unutmayalım 1, 2 kişi mahkemeye başvurdu diye Patrik seçimlerine katılan 13 bin Ermeni’nin oyunu ve iradesini göz ardı edemeyiz” diye belirtti.

Konuşmanın ardından bu kez tüm Ruhanilerin ve halkın katıldığı Haç öptürme törenine geçildi. Daha sonra yine ilahiler okuyan Ruhaniler eşliğinde Patrikhaneye geçti. Burdaki salonda da Ruhaniler ile yaptığı kısa sohbetin ardından dinlenmeye geçti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 85. İstanbul Ermeni Patriği seçilen Episkopos Sahak Maşalyan’ı telefonla arayarak tebrik etti.

Karşılama Töreni Düzenlendi

Basın toplantısı sonrası Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde Episkopos Sahak Maşalyan için karşılama töreni düzenlendi. Törene İstanbul’un farklı ilçelerinden gelen pek çok kişi katıldı.

Kutlamanın ardından tüm katılanlar birlikte dua edip evlerine döndüler.

Seçim süreci Nasıl Başladı?

Sürecin ilk ayağı, Değabah (Patrik Kaymakamı) seçimi ile başladı. 04 Temmuz 2019 Perşembe günü, Patrikhanede ruhaniler arasında yapılan gizli oylama ile Episkopos Sahak Maşalyan Değabahlık, görevine geldi. Ardından vakıf başkanları ve yönetim kurullarının teklifleri ile sivillerden oluşan seçim Müteşebbis Heyeti kuruldu. Bu heyetin aldığı karar ile birlikte Değabah, resmi makamlara seçim taleplerini bildirdi. Yetkililerden gelen “seçim talimatnamesi” ile birlikte Türkiye Ermenileri seçim süreci başlamış oldu.

Gelen talimatnameye karşı bazı hoşnutsuzluklar ve müteferrik heyetten istifalar yaşansa da, talimatname uyarınca aday olmaya hak kazanan 3 Episkoposa davet mektubu gönderildi. Bunlar, Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Başepiskopos Aram Ateşyan ve Episkopos Sahak Maşalyan oldular. Başepikopos. Karekin Bekçiyan’ın seçime katılmama kararı alması, talimatnameye halk içerisinden bazı itirazların olması üzerine yeniden toplanan müteşebbis heyet, vakıf başkanları, yönetim kurulları ve ruhaniler meclisi oy çokluğu ile, talimatnameye uyularak 07 Aralık Cumartesi günü Ruhani delegeler seçimi, 08 Aralık Pazar sivil delegeler seçimi, 11 Aralık çarşamba da 102 sivil 17 ruhaniden oluşan delegelerin patrik seçimi yapılmasına karar verdi.

Bu gelişmeden sonra 2 aday Başepiskopos Ateşyan ve Episkopos Maşalyan delege adaylarını seçip, halk buluşmaları düzenlemeye başladılar. 07 Aralık Cumartesi gününe gelindiğinde Ruhaniler Meclisi’nin patrikhane içindeki toplantısının ardından 17 ruhani delege seçildi. 08 Aralık Pazar günü ise İstanbul ve Anadolu Yakası’ndaki tüm Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde gerçekleşen halk seçimi sonucunda Episkopos Sahak Maşalyan 89, Başepiskopos Aram Ateşyan ise 12 delegeye sahip oldu. Galata Kilisesi’ndeki seçim ise seçmen bulunamadığından iptal edildiğinden 1 delege açıkta kaldı.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi