19 Mart 2024 Salı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Patrik Sahak II, Vakıflıköy’de Meryem Ana Yortusu’na Katılacak

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin, 16 Ağustos Pazar günü, Vakıflıköy’de Meryem Ana Yortusu münasebetiyle gerçekleştirilecek olan kutsal ayine riyaset edeceği öğrenildi.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, bu hafta sonu (16 Ağustos Pazar günü) sabah 08.30’da Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olarak bilinen Vakıflıköyü’de (Surp Asdvadzadzin Yortusu) Meryem Ana Bayram ayinine riyaset edecek.

Surp Asdvadzadzin Yortusu, Hatay’a bağlı Samandağ/Vakıflıköy’de her yıl gerçekleştirilen görkemli ayinlerle kutlanıyor. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde bulunan Ermeni vatandaşlar bu ayin için Ağustos ayında Vakıflıköy’e geliyor ve bayram eğlencelerine iştirak ediyor. Kutlamalar eşliğinde yöreye ait buğday ve etten yapılan ‘Hriseler’ de kazanlarda pişirilip katılımcılara dağıtılıyor.

Bu yıl pandemi dolayısıyla az sayıda katılımla gerçekleştirilecek olan ayine Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II de riyaset edecek ve Kutsal Ayini yönetecek.

Bu büyük bayram günü, Covid-19 sebebi ile kiliselerde bir dizi ek önlemler alınacak. Patrikhanenin facebook sayfasından yapılan açıklama şöyle:

SURP ASDVADZADZİN (MERYEM ANA) YORTUSU ÖNLEMLERİ

Koronavirüs salgınının kilise yaşamımız üzerindeki olumsuz etkileri de hepimizin malumudur. Bu durum karşısında, kiliselerimizde yapılacak tüm törenler hakkında Patriklik Makamı’nın gerekli düzenlemeleri yapma zorunluluğu hâsıl olmuştur. Zorunluluk karşısında, istisnai olarak bu yıl için yapılan tavsiyeler, halkımızın sağlığının korunması amacını taşımaktadır. Halk sağlığını gözetmek amacıyla Patriklik Makamı’nın endişelerinin cemaatimizce anlayışla karşılanacağından eminiz.

Pandeminin son günlerde kaydettiği vaka sayısı artışlarını göz önünde bulundurarak, Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Yortusu münasebetiyle Patriklik Makamımız aşağıdaki hususlarının uygulanmasını Kilise Vakıf Yönetim Kurulları’na ve Cemaatimiz’e tavsiyesi uygun görülmüştür.

1. Yortu sabahı Surp Badarak’a mümkün olduğunca erken saatte başlamak.

2. Tören sonunda, kilise dışında “Antasdan” ve “Üzüm Kutsama” törenlerini gerçekleştirmek yerine, kilise içinde, sadece sembolik miktarda üzüm salkımının kutsama töreni ile yetinmek.

3. Eğer Semt ve Kilise külliyesi uygun durum arz etmiyor veya olanak sunmuyorsa kilise içinde ve dışında, cemaate üzüm dağıtılmaması.

4. Din görevlileri S. Hağortutyun vermek üzere saat:12.30’a kadar kiliselerinde bulunacaklardır. Sosyal mesafe ve maske kullanımı ile ilgili kurallara kesinlikle uyulması tavsiye edilmektedir. Bu koşullara tezat teşkil edecek kalabalıklardan sakınılması gerekmektedir.

İnanıyoruz ki, sembolik üzüm kutsama töreninin ruhani bereketi bağların, bahçelerin ve bunların ürünleri üzerine de dağılmaktadır. Dolayısıyla, kilise içinde yapılan üzüm kutsama töreniyle evlerimizdeki üzümler de kutsanmış olacaktır.

Surp Asdvadzadzin Yortusu vesilesiyle, her şeye gücü yeten Tanrı’nın merhametini ve inayetini niyaz ediyor, Meryem Ana’nın şefaatini diliyoruz.

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi