29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Başrahiplik Dereceleri ile Takdis Edildi

Kumkapı Patriklik Merkez Meryem Ana Katedrali, 8 Nisan 2024 Pazartesi günü, sık görülmeyen bir takdis törenine tanıklık etti. Daha önce çeşitli sebeplerden dolayı Başrahiplik (Dzayrakuyn Asdicanları) derecelerini alamamış olan Patrik Sahak II., özel bir törenle Başrahiplik derecelerini aldı.

Öğle saatlerinde başlayan tören Patrik Sahak II., Başepiskopos Aram Ateşyan, Patriklik makamına bağlı rahipler, pederler ve Rahibe Kayane’nin çan sesleri ve “Hraşapar” duası ile kiliseye girişiyle başladı. Sunak önünde kendilerini Girit Ermeni Kilisesi önderi Başepiskopos Yeznik Bedrosyan bekliyordu.

Burada Başepiskopos Aram, Patrik Sahak II’nin “Dzayrakuyn” luk (Başrahip) derecelerini alması için kendisini Başepiskopos Yeznik’e sundu. Üç yöne dönülerek Başepiskopos Yeznik’in yaptığı dualar, pederlerin seslendirdiği ilahilerle Patrik Kadasetli Sahak II’ye Başepiskopos Yeznik tarafından Başrahiplik 10 dereceleri verildi. Her derece verilişinde beyaz dantelle örtülü Başrahip Asa’sını kendisine teslim etti. Sonrasında Patrik Sahak II, Başepiskopos Aram ve tanıklık eden rahipler diz çöktüler, okunan dualardan sonra sadece Patrik Sahak II diz çökerek kaldı ve Başepiskopos Yeznik tarafından takdis edildi.

Tören sonunda önce Girit’ten misafir gelen, Girit Adası Ermeni toplumunun dini önderi Başepiskopos Yeznik Bedrosyan kısa bir konuşma yaptı ve özetle Patrik Sahak II’nin zaten Patrik olarak kilise yönetiminde önemli bir makamda olduğunu, tören esnasında Kutsal Ruh’un esenliği ile takdis ettiğini ve kendisinde tüm derecelerin tamamlandığını dile getirdi. Rab İsa Mesih’in öğrencilerini yönetici olmaları için değil Tanrı Sözü’nü konuşmaları ve aktarmaları için gönderdiğini hatırlattı ve ayrıca töreni gerçekleştirmesi için kendisinin uygun görülmesinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Ardından Patrik Sahak II konuşmasında özetle, Başepiskopos Yeznik Bedrosyan’a gerçekleştirdiği tören için, Başepiskopos Aram Ateşyan’a kendisini sunduğu için ve ayrıca tüm din adamlarına tören boyunca kendisine ettikleri dualar için teşekkürlerini sundu. Rahip-Vartabed yani Öğretmen olmanın sadece bir ünvandan ibaret olmadığını daima daha çok okumak öğrenmek ve öğretmek gerektiğini bu yüzden de tüm din adamlarına, Tanrı biliminde bir damla bilginin çok önemli olduğunu sadece tören yapmakla yetinmeyip daha çok okuyup öğrenerek bilgilerini öğretmeyi tavsiye etti.

Daha sonra tüm din adamları toplu fotoğraf çektirdiler ve yine kortej halinde çan sesleri eşliğinde Kilise’den çıktılar.

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi