16 Nisan 2024 Salı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin Ermenistan Ziyareti

Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan refakatinde 27 Ekim 2022 Perşembe akşam saatlerinde, Ermenistan’a gitmek üzere yola çıkan Patrik Kadasetli Sahak II, 28 Ekim Cuma günü Eçmiadzin’deki Katolikosluk makamına vardı. 


Burada Kadasetli Katolikos Karekin II riyasetinde Yüksek Ruhani Şura toplantılarına katılacak olan ve inanç ziyaretlerinde bulunacak olan Patrik Hazretleri’ni, Katolikosluk makamı ruhban sınıfı geçit töreni ile karşılayıp Surp Hovhannes Mıgırdiç – Surp Vartan Şapel-Vaftizhanesi’ne yönlendirerek “Hraşapar” töreni düzenlediler.


Katolikosluk Makamı Ayinler Sorumlusu Episkopos Muşeğ Babayan, Katolikosluk makamı ve rahipler topluluğu adına Patrik Hazretleri’ni karşılayarak kendisine “hoş geldiniz” dedi. Patrik Hazretleri, Ermenilerin ruhani merkezine bir kez daha gelebilmeyi nasip ettiği için Tanrı’ya şükrederek Kutsal Makam’a selamlarını ve en iyi dileklerini iletti.
Patrik Hazretleri daha sonra, Tüm Ermeniler Katolikosu Kadasetli Karekin II Hazretleri ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. 


KOTAYK BÖLGESİNİ ZİYARET

Kadasetli Katolikos Karekin II Hazretleri’nin daveti üzerine, 1-5 Kasım tarihlerinde Eçmiadzin’de toplanacak olan Yüksek Ruhani Şura toplantılarına katılacak olan Kadasetli Patrik Sahak II Hazretleri. Bu süre zarfında inanç ziyaretleri yapma imkânı da buluyor.

Patrik Hazretleri, 29 Ekim 2022 Cumartesi günü, Kotayk Bölgesi Ruhani Önderi Başepiskopos Arakel Karamyan’ın ev sahipliğinde, Geçaris Manastırı’nı ziyaret etti. Patrik Hazretleri’ne bu ziyaretinde Başepiskopos Vazken Mirzahanyan ve Rahip Boğos Vartanyan eşlik ettiler.
Patrik Hazretleri ve arkadaşları, manastırın girişinde Başepiskopos Arakel tarafından karşılandı ve Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ne yönlendirildi. Ruhani önderler burada dua etme ve kilisede bulunan inananları takdis etme fırsatı buldular. 


Bu vesileyle, Başepiskopos Arakel “hoş geldin” konuşması yaptı ve Geçaris ziyareti için Türkiye Ermenileri Patriği’ne şükranlarını ve teşekkürlerini dile getirdi. Dünya kiliselerinin Surp Eçmiadzin’den güç aldığını, kendi kiliselerinin ise Patrik Hazretleri’nin ziyareti ile ruhani yönden güçlendiğini dile getirdi.


Patrik Hazretleri de bir konuşma yaptı ve sıcak konukseverliği için Başepiskopos Arakel’e teşekkür etti ve hem yeni inşa edilen hem de yenilenen kiliselerin faaliyetlerini gördüğünü ve Ruhani Önderin çabalarından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.


RUPEN RUPİNYAN İLE GÖRÜŞME

Kadasetli Patrik Sahak II Hazretleri, 31 Ekim 2022 Pazartesi günü, Surp Eçmiadzin Katolikosluk Makamı’nda Patrik Hazretleri’ne ayrılan bölümde, Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Ermenistan- Türkiye İlişkileri normalleşme süreci Ermenistan temsilcisi Rupen Rupinyan’ı kabul etti. 


Görüşmede Rupinyan, yapılan çalışmalar ve süreç hakkında açıklamalarda bulundu.Patrik Hazretleri, özellikle Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi süreciyle ilgili gelişmeleri öğrendikten sonra memnuniyetini dile getirdi ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecini desteklediğini ifade ederek; İyi komşuluk ilişkilerinin her iki ülkenin yurttaşlarının günlük yaşamını olumlu yönde etkileyebileceğini ve bölge ülkeleri için ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerin gelişebileceği bir barış ortamı yaratabileceğini vurguladı.


Rupinyan, Patrik Hazretleri’nden toplum hayatımızla özellikle; din, eğitim, kültür ve hayır kurumlarımız hakkında genel bilgiler aldı.Sıcak bir ortamda gerçekleşen görüşmenin sonunda Rupinyan, gösterdiği misafirperverlik için Patrik Hazretleri’ne teşekkür etti. Patrik Kads. Sahak II ise kendisine başarılar diledi.


Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecindeki görüşmeler devam etmektedir. Türkiye -Ermenistan normalleşme süreci Türkiye temsilcisi, Kıdemli Büyükelçi Serdar Kılıç, 22 Şubat 2022 tarihinde Türkiye Ermenileri Patrikliğini ziyaret etmiş, memnuniyetini ve izlenimlerini Patrik Hazretleri’ne aktarmıştı.


YÜKSEK RUHANİ ŞURA TOPLANTISI


Kadasetli Patrik Sahak II Hazretleri, 1-4 Kasım tarihlerinde ise Surp Eçmiadzin Ana Taht’ta Yüksek Ruhani Şura toplantılarına katıldı. 
Dört gün süren toplantılara Kadasetli Katolikos Karekin II. riyaset etti. Kadasetli Patrik Sahak II toplantılara başkanlık ederken, Batı Avrupa ve Vatikan temsilcisi Başepiskopos Khajag Barsamyan oturumları yönetti. 
Patrik Hazretleri 05 Kasım Cumartesi günü yurda döndü.

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi