28 Mart 2024 Perşembe

Türkiye Göbeklitepe ile Unesco Listesindeki Miras Sayısını 18 Yapma Hedefinde!

Türkiye, 2018’de düzenlenecek UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Göbeklitepe, 2018’de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’nin adayı olacak

Türkiye, 2018 yılında düzenlenecek olan Unesco Dünya Miras Komitesi Toplantısında daha önce Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Göbeklitepe Arkeolojik Alanını aday gösterecek olması zengin bir tarihe ve kültüre sahip Şanlıurfa’da heyecanla karşılandı. Dünyanın en eski tapınak merkezi olan Göbeklitepe ile bölge ve ülke turizmine ivme kazandırılması hedefleniyor.

İnsanlık tarihi adına şimdiye kadar bildiği tüm bilgileri tekrar gözden geçirmesine sebep olan Dünya’nın İlk Tapınağı olan Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde geniş görüş alanına hakim bir konumda yer almaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve birçok global kurum tarafından “Dünyanın en eski tapınak merkezi” olarak kabul gören Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk inanç merkezi olabilmesi açısında önem arz ediyor. Bölgede şimdiye kadar keşif edilen 20 tapınaktan yalnızca 6’ sı gün yüzüne çıkarıldı.

UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi toplantısı adaylığı için son düzenlemelerin yapıldığı Göbeklitepe uzun yıllar korunması için yürütülen çalışmalar kapsamında aşağı yukarı 4 bin metrekarelik çelik çatı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanması hedefleniyor.

Göbeklitepe’nin aday gösterilmesi ve yapılan çalışmalar bölgede heyecan oluştururken başta Kültür ve Turizm Müdürü olmak üzere Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı tarafından açıklama yapıldı. Göbeklitepe tanıtımı için Valilik, belediye, turizmciler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları kampanyalar yürütüyor.

“Göbeklitepe, Türkiye ve Bölge turizmi içinde lokomotif görevi üstlenebilecek”

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, yaptığı açıklamada, günümüzden 12.000 yıl önce inşa edilmiş Göbeklitepe’nin dünya insanlık tarihini değiştirdiğini ve aday gösterilmesinin sevincini yaşadıklarını şu ifadelerde vurguladı:

“UNESCO zaten Göbeklitepe’nin hakkı, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor adaylık dosyası hazırlandı, yetkililere teslim edildi, ön incelemeden de geçti. İnşallah 2018 yılında da Sayın Bakanımızın da açıklaması üzerine Türkiye’nin UNESCO adayı Göbeklitepe olacak. Ondan sonraki süreçte önemli koruma ve uygulama çalışmaları sürekli UNESCO’nun denetiminde olacak. Göbeklitepe ile ilgili yaptığımız her adımı ince eleyip sık dokuyoruz, çünkü burası sadece Şanlıurfa turizmi açısından değil bölge ve Türkiye turizmi içinde lokomotif görevi üstlenebilecek bir yer. Şu anda da alanda 6 milyon 600 bin avro bedelli üst çatı çalışmaları devam ediyor. Bunun tamamlanmasıyla birlikte alana ziyaretçi girişlerine izin vereceğiz. Şu aşamada geçici olarak ziyarete kapalı.”

“Göbeklitepe, tarihin bilinen ilk ve en büyük tapınağı”

Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban ise “Dünyanın en eski tapınak merkezi” olduğu belirtilen ve 6 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Göbeklitepe’nin, tarihi değiştiren bir keşif olduğunu ifade etti.

Göbeklitepe’nin hak ettiği gibi UNESCO’ya aday gösterilmesinin turizm açısından önemine vurgu yapan Çoban, şöyle devam etti:

“UNESCO ekibi eylül ayı içerisinde Şanlıurfa’ya gelecek ve Göbeklitepe’de incelemelerde bulunacaktır. Umut ediyorum ki o zamana kadar Göbeklitepe üst çatı kaplama işlemi bitmiş olur. Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasına girmesi, Şanlıurfa’da turizm açısından çok güzel gelişmelere vesile olacaktır. Bu alan özellikle yabancı turistlerin ilgisini ve dikkatini çekiyor, bu da Şanlıurfa turizmi açısından daha çok turistin gelmesi demektir. Bunun sonucunda otellerimiz daha dolu kapasite ile çalışacak, turist rehberleri daha çok turlara çıkacak, esnaflarımız daha fazla kazanç elde edecektir.”

Son olarak Polonya’da gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Afrodisyas ile Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki varlık sayısı 17’ye ulaşmıştı.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi