19 Nisan 2024 Cuma

Türkiye Hristiyan düşmanı ülkeler arasında 30. sıraya çıktı

Open_Doors_logoTürkiye üç yıl sonra yeniden dünya çapında Hristiyanların baskı altında olduğu, izlendiği ülkeler listesine girdi. Merkezi Almanya’nın Kelkheim kentinde bulunan ‘Open Doors’ adlı Hristiyan insan hakları örgütü, Hristiyanların dünya çapındaki durumuna ilişkin 2014 raporunu açıkladı. Rapora göre, dünya çapında 100 milyon Hristiyan inancı nedeniyle baskı görüyor. Türkiye’nin 35. sıradan 30’a çıktığı listenin başında Kuzey Kore var. Kuruluş, Türkiye’de milliyetçilerin Hıristiyan düşmanlığına öncülük ettiklerine dikkat çekiyor. Dünya baskı gören Hıristiyanlara yardım etme amacıyla kurulan örgütün “tehlikeliler listesinde” ise 52 ülke var.

Yıllardır listesinin başını ise Kuzey Kore çekiyor. Kuzey Kore’nin Hıristiyanların varlığına tahammül edemediğine dikkat çeken uluslar arası yardım kuruluşu “Open Doors” “Sosyalist rejim, Hıristiyanların aktivitesini rejim karşıtı olarak değerlendiriyor” görüşünü savundu. “Dünyada baskı görenler” adlı listenin ilk 5 sırasında Kuzey Kore’nin yanı sıra İran, Afganistan, Suudi Arabistan ve Somali yer aldı.

İran’a ise “Hıristiyan örgütleri ve cemaatleri istihbarat tarafından izleniyor” eleştirisini yapan kuruluş ayrıca birçok Hıristiyan’ın da Tahran rejimi tarafından tutuklandığını hatırlattı. Listeye göre en Hıristiyanlara yönelik iyeleştirmelerde bulanan tek ülke ise Çin. Daha 13. sırada yer alan Çin, bu kez 16. sıraya geriledi.

Hıristiyanların yoğunlukta yaşadığı Irak ise daha önceki 17. sırada olduğu listede 8. sıraya çıktı. Geçtiğimiz Ekim ayında başkent Bağdat’ta 58 Hıristiyan’ın dini görüşünden dolayı katliama kurban gittiğini hatırlatan kuruluş, “Yılbaşında iki önce yine 2 Hıristiyan saldırılarda hayatını kaybetti” bilgisini verdi.

‘Hristiyanlar Türk milliyetçilerinin hedefinde’

Hıristiyanlar için daha da tehlikeli olmaya başlayan bir başka ülke ise Türkiye. Geçtiğimiz yıl 35. sırada yer alan Türkiye, bu kez 30’ya yükseldi. Türkiye’de Hıristiyanlara yönelik olumsuz gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken kuruluşa göre Hıristiyan düşmanlığına ise Türk milliyetçileri öncülük ediyor.

Hıristiyanlara yönelik “linç kampanyasının” bazı politikacılar ve medya kuruluşları tarafından yapıldığına dikkat çeken Open Doors şu uyarıyı yaptı: “Hıristiyanlar hain ve suç odağı olarak lanse ediliyor. Yasalar önünde zaten Hıristiyanların hiçbir hakkı yok, kimliklerinde bile dinleri yazılmıyor. Şimdiye kadar birçok Hıristiyan’ın yargılandığı Türkiye’de saldırı ve baskılar endişe verici boyutlara ulaştı.”

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi