19 Mart 2024 Salı

Türkiye’de ‘Genç İşsizler’ İşsizliği 2’ye Katladı

Türkiye’de normal işsizlik oranını 2’te katlayan genç işsizlik oranı Kasım 2021’de yüzde 22.3 olarak gerçekleşti. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında genç istihdamının en fazla olduğu ülke ise Japonya oldu.

İşçi alımı sırasında bekleyen gençler

Türkiye’de ekonomik krizin etkileri işsizlik rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Kasım 2021’de Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. Türkiye’deki genç işsiz oranında OECD üyesi ülkeler arasında ilk 10’da yer alıyor. Peki, Türkiye’de genç işsiz oranı ne kadar? Avrupa ve OECD ülkelerinde genç işsiz oranları ne durumda?

OECD’nin verilerine göre, üye ülkeler arasında genç işsiz oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri de Türkiye. 15-24 yaş arası kişilerin işsizlik durumunu tanımlayan genç işsizlik oranında listenin ilk 10 sırasında 7 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin olması dikkat çekti.

TÜRKİYE’DEKİ GENÇ İŞSİZ ORANI YÜZDE 22.3

TÜİK’in verilerine göre normal işsizlik oranının yüzde 11.2 olarak gerçekleştiği Türkiye’de genç işsizlik oranı ise normal işsizlik oranını 2’ye katladı. OECD’nin verilerine göre, Kasım ayında genç işsizlik oranı yüzde 22.3 olarak gerçekleşti. Türkiye, bu alanda OECD ülkeleri arasında 8. sırada yer aldı. Türkiye, yüzde 22.3’lük oranı ile OECD ortalamasını da 2’ye katladı. OECD üyesi ülkelerdeki ortalama genç işsiz oranı Kasım ayında yüzde 11.8 olarak gerçekleşti.

Kaynak: OECD

Öte yandan, AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, Türkiye’de her 10 gençten 4’ü istihdam ve eğitimde yer almıyor. Türkiye’de 20-34 yaş arası genç nüfusun yüzde 38.1’i istihdam ve eğitimde yer almıyor.

GENÇ İŞSİZLİKTE YUNANİSTAN ZİRVEDE: İLK 10’DA 7 AB ÜLKESİ VAR

OECD ülkeleri arasında genç işsiz oranının en fazla olduğu ülke Yunanistan oldu. Yunanistan’da Kasım ayında normal işsizlik yüzde 13.4 seviyelerinde seyrederken, 15-24 yaş aralığındaki kişilerin işsizlik oranı ise yüzde 39.1 olarak gerçekleşti. Bu alanda ikinci sırada Güney Amerika ülkesi Kosta Rika yer alıyor. Kosta Rika’da genç işsizlerin oranı Kasım ayında yüzde 35.6 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Eurostat • (Türkiye’nin verisi Aralık ayına ait.)

Listenin ilk 10 sırasında 7 AB ülkesi yer alıyor. Yunanistan’ın liderliğini çektiği grupta genç işsizlik oranları, İspanya’da yüzde 29.2, İtalya’da yüzde 28, İsveç’te yüzde 24.5, Portekiz’de yüzde 22.4, Slovakya’da yüzde 19.5 ve Belçika’da yüzde 18.4 olarak gerçekleşti.

JAPONYA SON SIRADA: HOLLANDA VE ALMANYA İSTİKRARINI SÜRDÜRDÜ

Genç işsizlik oranının OECD üyesi ülkeler arasında en az olduğu ülke Japonya oldu. Japonya’da 15-24 yaş aralığındaki işsizlerin oranı Kasım ayında sadece yüzde 5.2 olarak gerçekleşti. Bu alanda istikrarını sürdüren ülkelerin başında Hollanda ve Almanya geliyor. Avrupa’da istihdam lideri ülkelerden olan Hollanda’da genç işsizlik oranı yüzde 6.1, Almanya’da ise yüzde 6.4 olarak gerçekleşti. (Kronos)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi