28 Nisan 2024 Pazar

Türkiye’deki Kadın Cinayetleri Dünya Basınında: Bir Günde 7 Kadın Öldürüldü

Türkiye’de 27 Şubat Salı günü yedi kadın öldürüldü. Cinayet haberlerinin yansıdığı İngiliz gazetesi The Guardian, kadın cinayetlerindeki artışın, ülkenin 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından görüldüğünü yazdı.

“Şüpheliler ya şu anki eşleri ya da ayrıldıkları eşleriydi”

Türkiye genelinde, yedi kadın aynı gün içerisinde mevcut eşleri ya da eski eşleri tarafından öldürüldü. Ülkede yerel medyada yer alan haberlerde, “İzmir, Bursa, Sakarya, Erzurum, Denizli ve İstanbul’da toplam yedi kadın vahşice öldürüldü” denildi. “Şüpheliler ya şu anki eşleri ya da ayrıldıkları eşleriydi” diyen yayın kuruluşları kurbanların isimlerini fotoğraflarıyla birlikte listeledi.

Yaşları 32 ile 49 arasında değişen kadınlar vurularak ya da bıçaklanarak öldürüldü. Saldırganlardan en az üçü kendi canına kıydı, ikisi tutuklandı ve gözaltına alınırken yaralanan biri daha sonra öldü. Karısını öldürmek için hapishaneden kaçan yedincinin akıbeti ise belirsizliğini koruyor.

2023’te 315 kadın cinayeti kaydedildi

2023 yılında, Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu, yüzde 65’i kendi evlerinde öldürülen 315 kadın cinayeti kaydetti. Yetkililer tarafından intihar olarak nitelendirilen 248 şüpheli ölüm vakası, Türkiye’de defenestrasyon olaylarının arttığına dikkat çeken feminist gruplar tarafından üçüncü bir tarafa atfedildi.

Ülke, yetkililerin kadına yönelik şiddeti soruşturmasını ve cezalandırmasını gerektiren, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden 2021 yılında çekildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu, “15 yıl içinde kadın cinayetlerinin sayısının azaldığı tek yıl, İstanbul Sözleşmesi’nin kabul edildiği 2011 yılı oldu” açıklamasında bulundu.

(Kaynak: Gazete Oksijen)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi