29 Mart 2024 Cuma

Türkiye’nin Ekonomik Kriz Anketinden Çarpıcı Sonuçlar

Ülke genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler sonrası ilk sırada ekonomik geçim kaygısı geliyor. NG Araştırma şirketi, vatandaşın ekonomik duruma bakış açısını araştırdı ve çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik krizle ilgili çarpıcı anket sonuçları ortaya çıktı. Vatandaşlara, alım güçlerinde yaşanan değişimler, dolardaki artışın hayatlarına etkileri, ekonominin mevcut durumundan mutlu olup olmadıkları ve temel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamadıkları soruldu.

Yapılan kamuoyu araştırması 1 – 15 Aralık 2021 tarihleri arasında Türkiye genelinde 18 yaş üzeri, farklı sosyo-ekonomik gruplardan 2045 kişinin katılımı ile gerçekleşti.

Yapılan araştırmada vatandaşa 2021 yılındaki alım gücünün nasıl değiştiği soruldu. Katılımcıların %82’si alım gücünün düştüğünü belirtirken, %12’si değişmediğini belirtti. Alım gücünün arttığını belirtenlerin oranı ise yalnızca %6.

Tüketim toplumu haline geldiğimiz günümüzde bütçeni yönetmek çok önemli hale geldi. Piyasada artan rekabet ortamı halka önemli oranda yansıyor ve sunulan fırsatlar, kampanyalar karşısında harcamamızı kontrol altına almak çok daha zorlaşabiliyor. 

Katılımcıların %78’i ekonomik durumundan mutsuz olduğunu belirtirken, %18’i ise ne mutlu ne de mutsuz olduğunu belirtti. Ekonomik durumundan dolayı mutlu olanların oranı ise yalnızca %4.

Tüm dünya olarak 2020 yılı başından bu yana başa çıkmak zorunda kaldığımız salgın süreci hayatımızın her alanına yayılmış durumda. 2021 yılının sonuna yaklaştığımız bu günlerde bile koronavirüsün tamamen kontrol altına alınamaması nedeniyle ekonomik etkileri hala devam ediyor. Omicron gibi yeni çıkan Kovid-19 varyantları da belirsizliği artırıyor.

Her 4 katılımcıdan 3’ü koronavirüs sürecinin, kendi ekonomik durumunu olumsuz etkilediğini belirtti.

Katılımcılara salgın sürecinin Türkiye’deki vatandaşların genel ekonomik durumunu nasıl etkilediğini soruldu. Katılımcıların %94’ü salgın sürecinin Türkiye’de ki vatandaşlara ekonomik anlamda olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti.

ÜLKE EKONOMİSİNE KORONAVİRÜS ETKİSİ

Kovid-19’un ülke ekonomisi üzerinde nasıl bir etki oluşturduğu da soruldu. Katılımcıların %92’si ülkemizin ekonomisinin olumsuz etkilendiğini, %5’i koronavirüsten ülkemizin ekonomik olarak etkilenmediğini belirtti. Kalan %3 ise ekonomimizi olumlu olarak etkilediği görüşünde.

TÜRKİYE EKONOMİSİ İLERİKİ YILLARDA NASIL DEĞİŞİR?

Her 10 kişiden 7’si ilerleyen yıllarda Türkiye ekonomisinin daha kötü olacağını düşünürken, 2’si daha iyi olacağını düşünüyor.

Açlık Sınırı

Türk Lirasındaki değer kaybının yüzde 15’i geçtiği kasım ayında bağlı gıda fiyatlarında yaşanan artış sabit gelirliler için açlık riskini büyütmeye devam ediyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın araştırmasına göre, açlık sınırı kasımda bir önceki aya göre 182 lira daha artarak 3 bin 890 liraya yükseldi. Başta gıda olmak üzere, enerji, ulaştırma, barınma, eğitim gibi harcamalara yapılan zamlar yüzünden yoksulluk sınırı ise 13 bin 13 liraya aştı.

Yoksulluk Sınırı

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise kasımda13 bin 97 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırında, bu yılın ilk 11 aylık döneminde 1.910 liralık artış yaşandı. Son bir yıllık artış ise 2 bin 28 lira oldu. (Karar, Sözcü)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi