19 Mart 2024 Salı

Türkiye’nin İlk Gastronomi Köyü’nün Temelleri Atıldı

Türkiye’nin son Ermeni köyü olan Vakıflıköy’de Gastronomi Köyü’nün temelleri atıldı. Samandağ Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan ve belediyenin ortak olduğu Kadın Girişimi Kooperatifi, Türkiye’nin ilk Gastronomi Köyü projesi ile yöresel yemekler mutfağının merkezi olacak.

Hatay, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2019’da gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı‘na layık görüldü ve zengin mutfağı ile gastronomi şehri ilan edildi. Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, 2015 yılında listeye eklenen Gaziantep’ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türkiye şehri oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin bu adımından sonra ilde bir Gastronomi Evi kuruldu. Hatay’a özgü yüzlerce çeşit yemek ve tatlının misafirlere sunulduğu evden sonra daha geniş kapsamlı bir adım da, Samandağ İlçesi’ndeki kadın kooperatifinden geldi.

LEZZET USTALARI YETİŞTİRİLECEK

Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, ilçenin Vakıflı Mahallesi’nde “Gastronomi Köyü” inşa edilmesi için kolları sıvadı. Yine UNESCO onayı alan ve bünyesinde yöresel yemekler mutfağı, üretim, pazarlama  ve konaklama merkezi barındıracak olan gastronomi köyünün temelleri atıldı. 25 dönümlük yüksek kotlu, yeşilliğe ve denize bakan bir yamaç üzerine kurulacak olan köyde, toplantı ve eğitim salonu, ev yemekleri restoranı, tatlı evi, kahvaltı evi, taş fırınlı restoran, balık evi, et pişirim ocak başı ve konaklama evleri inşa edilecek. Ayrıca proje kapsamında bir de akademi kurulacak. Proje kapsamında yer alacak her eleman, öncelikle Köy Akademisi’nde mesleki yeterlilik eğitimi alacak.

YÖRESEL YEMEKLER HAZIRLANACAK

Ev yemekleri bölümünde içli köfte, borani kelle paça ve mumbar yemekleri, işkembe ve aşur gibi Hatay’a özgü birçok yemek misafirlerin beğenisine sunulacak.

Kahvaltı evinde Hatay’a özgü reçel, sürk, zeytin, zahter, tandır ekmeği, sac ekmeği, börek çeşitleri hazırlanacak ve servis edilecek. Tüm bunların üstüne tatlı evinde de başta Hatay denince akla gelen ilk tatlı olan künefe olmak üzere yöreye özgü ürünler servis edilecek.

Yeliz Beyaz

Gastronomi Köyü’nün temelleri, Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflıköy’de atıldı. Köyün bu sebeple yerli ve yabancı turistler için çekim merkezi olacağını söyleyen Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yeliz Beyaz, ”Kooperatif olarak proje sahibi biziz. Şu an üretim evlerimizde birçok kadın yöresel ürünlerimizi üretip paketliyor. Gastronomi Köyü’nün tamamlanmasıyla daha çok kadın üretime dahil olacak ve gelen misafirlere orada sunum ve satış imkanı bulacak” dedi. Gastronomi Köyü’nü, EXPO 2021’e hazırlayarak  Hatay’ın gözdesi yapmayı hedeflediklerini belirten Beyaz, “Doğanın bereketi, iklimin güzeli, tarihin canlılığı ve inancın huzuru, Hatay’da Gastronomi sofralarımızda birleşecek. 6 ay içinde hizmete girecek olan köyümüze, bu güzellikleri yaşamak isteyen herkesi ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız” açıklamasında bulundu. (Sözcü)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi