25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye’ye Girişi Yasaklanan Hristiyan Kadın, AİHM’ye Başvurdu

Britanyalı bir kadın, Türkiye’ye girişi yasaklanan Hristiyanlar arasında yer aldı. Yabancı uyruklu Hristiyanların güvenlik tehdidi olarak kabul edilmesine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurarak itirazda bulundu.

Rachel ve Mario Zalma çifti, yaklaşık on yıldır Türkiye’de ikamet ediyordu. İnsan hakları grubu ADF International, Mario’nun 2019’da ve Rachel’ın 2020’de N-82 güvenlik kodu alması nedeniyle İngiltere’ye geri dönmek zorunda kaldıklarını bildirdi. ADF International’dan Lidia Rieder, ‘‘Hristiyanlara yönelik ayrımcı politikalara itiraz etmek üzere Rachel Zalma’nın AİHM’deki davasını açıyoruz. Hristiyanlar sınır dışı edilme korkusu olmadan yaşamlarına devam edebilmeli’’ dedi.

Hristiyan çift, 2019’da Türkiye Protestan Kiliseleri Derneği’ne bağlı bir konferansa katılmasından sonra birçok kişiyle beraber N-82 kodu aldı. Konferansa katılmalarının güvenlik tehdidi oluşturduğu bildirildi. Toplantıya yabancı uyruklu kişilerin katılmasının milli güvenliği tehdit edeceği gerekçe gösterildi. Rieder, ‘‘Maalesef ülkede Hristiyanlığın yayılmasını engellemek için inanç özgürlüğü ihlal ediliyor’’ dedi. Hristiyan çiftin itirazları reddedildi. Bundan dolayı ülkelerine geri dönmek zorunda kaldılar.

Ekim 2022’de Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen ‘İnanç Özgürlüğü’ konulu toplantıda, Hristiyanlara karşı işlenen insan hakları ihlallerine dikkat çekildi. Mario Zalma, ‘‘Türkiye’yi seviyoruz ve halkın iyiliği için çalışmak istiyoruz. Ülkeye ve halka karşı tehdit unsuru değiliz’’ dedi.

ADF International, Türkiye’deki Hristiyanların oranının son 100 yılda yüzde 20’den yüzde 0,2’ye düştüğünü belirtti. Open Doors’a göre, 2020 ile 2022 yılları arasında en az 60 yabancı uyruklu Hristiyan sınır dışı edildi. 

Şubat 2021’de ise David Byle adlı Hristiyan, Müjdeleme (Tanrı Sözü’nü duyurma/paylaşma) faaliyetleri nedeniyle 19 yılın ardından Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldı. Müjdeleme faaliyetleri yasal olmasına rağmen, yetkililer Byle’ın kamu düzeni ve güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Hristiyanların sınır dışı edilmesi uzun süredir devam ediyor. Morning Star, 2021’de bir Alman pastörün de bu sorunla mücadele ettiğini bildirdi. Morning Star, 2016’da yaşanan darbe girişiminin ardından sınır dışı edilen veya ülkeye girişi yasaklanan Hristiyanların sayısının arttığını belirtti. (CT)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi