28 Mart 2024 Perşembe

Tuzla Çocuk Kampı’nda yıkım tamamlanmadan durduruldu

tuzla sonKamp Armen olarak bilinen Tuzla Çocuk Kampı’nda sabah saatlerinde başlayan yıkım, yıkımı durdurmaya gidenler sayesinde şimdilik durduruldu. Bekleyiş devam ediyor.

Bir süredir yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olan ve Tuzla Kampı olarak bilinen Kamp Armen’e bugün sabah saatlerinde özel bir şirketin iş makineleri geldi.

Agos muhabiri Uygar Gültekin’in aktardığına göre, yıkıma başlayan makineler kampta çocukların kaldığı 5 odayı, kampın efsanevi müdürlerinden Hrant Güzelyan’ın odasını, şapeli ve çevre duvarlarını yıktı.

Yıkım haberinin duyulmasının ardından bölgeye giden insanlar iş makinelerinin durmasını sağladı.

Kamp Armen arazisinde HDP milletvekili adayları Garo Paylan ve Sezin Uçar, HDP il yöneticileri, CHP Tuzla İlçe Başkanı Ali Çelik, Beste Kaplan, Nor Zartonk aktivistleri ve kampın eski sakinlerinden Garabet Orunöz de bulunuyor.

Yıkım şimdilik durmuş olsa da bölgede bekleyiş devam ediyor.

Devlet kampa nasıl el koymuştu?

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’nın satın aldığı kamp arazisi, 1936 Beyannamesi gerekçe gösterilerek, çocukların emeğiyle inşa edilen tesisiyle birlikte, devlet tarafından ilk sahibine iade edilmiş ve kampa el koyma süreci, Yargıtay’ın 1987’de yerel mahkeme kararını onaylamasıyla tamamlanmıştı.

Kampın iadesi için vakıf yönetimi bütün hukuki yolları denedi ancak sonuç alamadı. Boş aldıkları arazinin üzerine yapılan tesisler için tazminat ödenmesi için açılan davalar dahi sonuçsuz kaldı.

2011 yılında Vakıflar Kanunu’nda yapılan değişiklikle azınlık vakıflarının el konan mülklerinin iadesi süreci başlayınca, Tuzla Çocuk Kampı için de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) başvuru yapıldı. Ancak VGM, Tuzla Kampı’nın satışının hukuki olarak iptal edilmiş olmasını gerekçe göstererek, dosyayı ‘el konmuş mülk’ olarak değerlendirmedi ve bu sebeple kampın iadesi ya da tazminat ödenmesi söz konusu olmadı.

 

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi