25 Nisan 2024 Perşembe

Üçüncü Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Ödül Töreni

Türkiye Ermeni Katolik Patrikhanesi tarafından, geleneksel olarak düzenlenen Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Ödül Törenleri’nin üçüncüsü 11 Haziran Cumartesi akşamı gerçekleştirildi. Daha önce Ara Güler ve Rober Haddeciyan’a verilen bu anlamlı ödül, bu yıl tüm hayatını tiyatro sanatına adamış olan Boğos Çalgıcıyan’a verildi.

Boğos Çalgıcıyan ile Başepiskopos Levon Zekiyan

Beyoğlu Atlas sinemasında gerçekleştirilen törene, T.C. Turizm ve Kültür Bakan yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı, Ermenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kanada ve Vatikan Büyük elçilik temsilcileri, İ.B.B İnanç Masası, Beyoğlu Belediye Başkanlığı temsilcileri, Süryani, Protestan, Keldani ve Musevi cemaatleri temsilcileri, Başepiskopos Aram Ateşyan, Ruhaniler, Vakıf Yönetici ve temsilcileri ile Tiyatro sanatına gönül vermiş çok sayıda akademisyen, yazar ve sanatçılarla, izleyiciler de katıldılar.

Bercuhi Berberyan

Tiyatro Sanatçısı, araştırmacı, tarihçi ve yazar Boğos Çalgıcıyan’ın hem Ermeni hem de Türk Tiyatrosu’na yaptığı katkılar, araştırma ve çevirileriyle, günümüze taşınan pek çok tiyatro eserinden ve sanatçının Tiyatroya adanmış yaşamından kesitler sunuldu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde modern tiyatronun başlangıcını oluşturan, Cumhuriyet dönemi ve günümüz tiyatrosunu da şekillendiren en önemli eserleri ilk kez Ermenice asıllarından Türkçeye çevirerek, hem tiyatroya, hem de edebiyata ve genel itibariyle de kültürümüze yaptığı eşsiz katkıları anlatıldı. Ayrıca özel araştırmalarıyla, kayıp olan ünlü tiyatrocu Güllü Agop’un, Afife Jale’nin ve Ahmet Fehim’in mezarlarının da bulunmalarını Boğos Çalgıcıyan’ın azimli çalışmalarına borçlu olduğumuz vurgulandı.

Ahmet Misbah Demircan

Bu özel Nişan Töreni’ne, Boğos Çalgıcıyan’ın tiyatroya, tarihe, edebiyata ve kültürümüze yaptığı katkıları anlatmak için; Ünlü Tiyatro sanatçısı, yönetmen ve yazar Bercuhi Berberyan, Tiyatro Araştırmacısı ve yayıncı Fırat Güllü, yine Tiyatro araştırmacısı ve Sanat tarihçisi yazar Nesim Ovadya İzrail, Akademisyen, Edebiyat araştırmacısı ve yazar Dr. Mehmet Fatih Uslu, Tiyatro oyuncusu ve Boğos Çalgıcıyan’ın öğrencisi Murat Cavak, konuşmacı olarak törene katıldılar ve Çalgıcıyan’ın yaşamıyla, sanata ve araştırmacılığa adadığı yaşamından detayları paylaştılar.

Lusavoriç Korosu

Lusavoriç Korosu şef Hagop Mamigonyan yönetiminde, bu özel tören için bir mini konser sunarken, ünlü ‘duduk’ sanatçısı Aram İpekçiyan ve Perküsyon sanatçısı Burag Mesrobyan, törene katılmak için Viyana’dan gelerek, geceye renk kattılar.

Konuşmacılar, tanıtım videoları ve müzik dinletilerinden sonra sahneye gelen Ermeni Katolik Cemaati Ruhani Reisi ve Başepiskopos Levon Zekiyan, sanatçı Boğos Çalgıcıyan’a “Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Ödülü”nü ve madalyasını taktim etti. Daha sonra Mıgırdiç Beşiktaşlıyan ödüllerinin önemini anlatarak, Ermeni kültüründen gelen manevi mirasın, günümüz kuşaklarına ve gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı. Tüm katılımcılara ve geceye emeği geçen herkese teşekkür ve şükranlarını iletti. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi