19 Mart 2024 Salı

Ukrayna Ortodoks Kiliseleri 15 Aralık’ta Birleşecek

Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin kuruluş çalışmaları 15Aralık’ta başlıyor.

Geçtiğimiz aylarda Ekümenik Paktrikhane ile Moskova Patrikhanesi arasında gerilime sebep olan ve Moskova Patrikhanesi’nin Ekümenik Patrikhane ile bağını kopartmasına neden olan Bağımsız Ukrayna Kilisesi’nin oluşturulması için 15 Aralık’ta Kiev Ayasofyası’nda birleştirici konsül toplanacak.

“HERKES İSTEDİĞİ KİLİSEYE GİTMEKTE ÖZGÜR OLACAK” 

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko yaptığı açıklamada 15Aralık’ta Kiev’de yapılacak konsül toplantısıyla Ukrayna kiliselerinin tek çatı altında birleşerek Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin oluşturulmasına ilişkin çalışmalara başlayacağını söyledi. Daha önce Moskova Patrikhanesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Ukrayna Ortodoks Kiliseleri, Ukrayna-Rusya arasında2014’te başlayan ve Kırım’ın ilhakına kadar varan gerilimler nedeniyle MoskovaPatrikhanesi’nden bağımsız olma talebini Ekümenik Patrikhane’ye iletmiş, İstanbul’da toplanan Ekümenik Patrikhane Kurulu da bu talebi kabul ederek Bağımsız Ukrayna Kilisesi’nin kurulmasına yeşil ışık yakmıştı.

Ukrayna Başbakanı Poroşenko, katıldığı bir televizyon programında bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin oluşturulmasına ilişkin çalışmalara 15 Aralık’ta başlanacağını kaydederek, Rusya’nın dinler arası çatışmayı körüklemesine müsaade etmeyeceğini açıkladı. Poroşenko, Ukrayna’da isteyen herkesin istediği kiliseye gitme özgürlüğünün bulunduğunu belirterek bu konuda kimseye baskı yapılmayacağı söyledi.

MOSKOVA PATRİKHANESİ TOPLANTIYI TANIMAYACAK

Birleştirici Konsül’de bir araya gelecek olan KievPatrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Otosefal OrtodoksKilisesi ve Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi Başepiskoposları kilisenin birleşmesi ile ilgili kararı kabul ederek ortak kilisenin başkanını seçecek.  Ekümenik Patrikhane yetkilileri de toplantıdan sonra, toplantıda seçilen başkana UkraynaOrtodoks Kilisesi’ne otosefali (bağımsızlık) veren Tomos’u (bağımsızlık yetki belgesi) teslim edecek.

Moskova Patrikhanesi ise bu konsülün kanonik olarak yapılmadığını ve tanımayacağını açıklayarak, 15 Aralık’taki Konsüle temsilci de göndermeyeceğini açıkladı.

Yunan medyasında yayınlanan Ukrayna Kilisesi tüzüğüne göre, yeni oluşturulacak kilise, Girit Kilisesi gibi Ekümenik Patrikhane’ye bağlı yarı özerk olarak kurulabilir.(Kyivpost, Sputnik, rferl/ SEYFİ GENÇ)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi