20 Nisan 2024 Cumartesi

Ukrayna’daki Halk İçin Adalet Çağrısı

Ukrayna’nın Kharkiv şehri, Rus işgalinden en çok etkilenen yerlerden biri oldu. Bombaların patladığı kentte, binlerce kişi evlerini terk etti. 

Kharkiv-Zaporijya Episkoposluğu’ndan 44 yaşındaki Episkopos Pavlo Honcharuk, bölgedeki insanların yaşadığı dehşete tanık oldu. Episkopos Honcharuk, yaşananların aynı zamanda ruhsal bir savaş olduğunu söyleyerek, savaşın insanlara Tanrı ile ilişkilerini derinleştirme fırsatı sunduğunu belirtti. 

Kharkiv’de Acı Çekiliyor

Savaştan önce 1,7 milyon nüfusa sahip olan Kharkiv, Ukrayna’nın ikinci büyük şehridir. Şehrin doğu kesiminin bir kısmı, Şubat ayından bu yana Rus kontrolü altında. Rus ordusu tarafından kullanılan ‘yanmış toprak’ stratejisi, bölgede ağır hasara neden oldu. 

Bu hafta Ukrayna, doğudaki toprakların büyük bir bölümünü geri aldığını söyleyerek Kharkiv bölgesinde karşı saldırı başlattı.

Halk İçin Adalet

Dünyanın en genç Katolik episkoposları arasında yer alan Episkopos Pavlo Honcharuk, savaştan önce askeri papaz olarak görev yaptı. Ülkesinin Rus ordusu tarafından saldırıya uğramasından iki yıl önce, Kharkiv-Zaporijya Episkoposu olarak hizmete başladı. 

Episkopos Honcharuk, öncelikli olması gereken ve ihtiyaç duyulan şeyin adalet olduğunu söyledi. İnsanların temel haklarına her zaman saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Episkopos, ‘‘Her insanın kendi topraklarında yaşama hakkı vardır. Kimse bu hakkı onlardan alamaz’’ dedi.

Meryem’in Lekesiz Kalbi’ne Adandılar

Bu yıl, 25 Mart’taki Meleğin Meryem’e Müjdesi bayramında Papa Françesko, başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere tüm insanlığı Meryem’in Lekesiz Kalbi’ne adadı. Papa, Tanrı’nın yeni bir ‘kurtuluş ve barış’ hikâyesi başlatarak tarihi değiştirmek için Meryem Ana’yı seçtiğini hatırlattı.

Papa’nın bu dayanışma hareketine yanıt olarak Episkopos Honcharuk, insanların Meryem Ana’ya adanmasının, büyük sıkıntı anında Tanrı’nın onlarla birlikte olması için bir davet olduğunu belirtti. Episkopos, ‘‘Tanrım, lütfen bizimle birlikte ol’’ diye dua etti.

Zorlukların insanlara Tanrı’yı bulma fırsatı sağlayabileceğini de sözlerine ekleyen Episkopos Honcharuk, Tanrı ile ‘gerçek bir ilişkiye’ sahip olmanın, Ukrayna halkının karanlığının üstesinden gelmek için ihtiyaç duyduğu içsel ‘barışı, umudu ve gücü’ sağlayabileceğini söyledi. Episkopos, ‘‘Halkımızı Tanrı ile olan ilişkisini yeniden düşünmeye davet ediyorum’’ dedi. (Vatican News)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi