20 Nisan 2024 Cumartesi

Ukrayna’dan, İstanbul Ekümenik Patrikhanesi’ne Özerklik Başvurusu!

Ukrayna Hükümeti, Rus Ortodoks Patrikhanesi’nden bağımsız olmak için İstanbul Ekümenik Patrikhanesi’ne başvurdu. Ukrayna’da oluşumu hedeflenen milli kilisenin özerlik başvurusu için hazırlanan metin kabul edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun yoğun çabalarının sonucunda, 450 kişilik Ukrayna Parlamentosu’ndan 268 milletvekili, İstanbul Ekümenik Patrikhanesi’nin desteği ile Rusya Patrikhanesi’nden özerk bir milli kilise kurulması için tasarlanan başvuru metnini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun geçtiğimiz günlerde bu tasarıya destek vermeleri için hükümet yetkilileriyle özel bir görüşme gerçekleştirdiği bilinmektedir.

Poroşenko, birkaç gün önce yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul’a yaptığı son ziyarette Ekümenik Patrik I. Bartholomeos’la söz konusu tasarı hakkında özel bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme sonucunda, Ukrayna’nın milli kilisesini kurma konusunda başarıya hiç olmadığı kadar yaklaştığını beyan etti.

Ortodoks kilisesinin yapılanmasına göre, bir kilise kuruluşunun geçerli olabilmesi için, İstanbul Ekümenik Patrikhanesi tarafından tanınması veya diğer patrikhanelerin en az %50’si tarafından tanınmaları gerekmektedir.

Ukrayna’nın Batı yanlısı siyasetçileri, geçmişten bu yana İstanbul’a yaptıkları ziyaretlerde Patrik’ten bu konuda destek istemişlerdir.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi