18 Nisan 2024 Perşembe

Ulusal Güvenlik Yasası Hong Kong’da ‘Hristiyanlar İçin Tehdit’

Hong Kong’ta ulusal güvenlik yasasının uygulanması, Hristiyanların kaderiyle ilgili korkulara yol açtı.

Dünya çapında zulüm gören Hristiyanları destekleyen Release International sözcüsü Andrew Boyd, Hong Kong’da ortaya çıkan olaylardan “derin endişe duyduğunu” söyledi.

Andrew Boyd

Yeni güvenlik yasasının uygulanmasının Hong Kong’daki kiliselerin hakları hakkında önemli sorular getirdiğini, durumun Hristiyanlara zulmedildiği anakara Çin’i hızla yansıtabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

“Çin’de Komünist Parti, kiliseleri, haçları yıkıyor ve mahkemelerde dini özgürlüğü savunan insan hakları avukatlarını hapsediyor” dedi.

“Çin’deki ve gelecek günlerde Hong Kong’da Hristiyanlar için temel mesele kiliseyi kimin yönettiğidir. Çin’de ateist Komünist Parti kilise üzerinde tam bir bağlılık ve tam bir kontrol sağlamak istiyor. Çin anakarasındaki Hristiyanlar kendilerini yıkıma sebep olmak ve ulusal güvenliğe tehdit olmaktan suçlandıklarını görüyorlar. Hong Kong Hristiyanları şimdi dini özgürlükleri için aynı tehditle karşı karşıya.” açıklamalarında bulundu.

Kapsamlı yeni yasalar, Pekin’in geçen yıl boyunca artan Hong Kong tutuşuna meydan okuyan demokrasi yanlısı protestolara karşı muhalefetin üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

Yeni yasalar, ulusal güvenliği tehlikeye sokmak için ayrılma, yıkılma, terörizm ve yabancı güçlerle olan anlaşmazlıkları kapsıyor ve 1997’de Hong Kong’un Çin tarafından İngilizlere teslim edildiği ‘Bir ülke, iki sistem’ ilkesini etkili bir şekilde sonlandırıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, üç milyona kadar Hong Kong vatandaşına, İngiltere’ye yerleşme ve sonrasında vatandaşlık başvurusu yapma şansı vererek yanıt verdi.

ABD de, Hong Kong’un özerkliğini ihlal eden Çinli yetkililerle iş yapan bankalara yaptırımları destekledi.

Müjdeci David Robertson, Batı’daki Kilisenin Hong Kong’daki Hristiyanları savunmakla yükümlü olduğunu söyledi. “Bankalar Güney Afrika’daki ırkçılık rejimini desteklediğinde, kiliseler ve diğer kampanyacılar bir yatırım kampanyası başlattılar. Kilise şimdi HSBC ve Chartered için de aynısını yapacak mı?” dedi.

Eski Canterbury Başepiskoposu, Dr. Rowan Williams, Leeds Episkoposu, Rt Rev Nick Baines ve Coventry Piskoposu, Rt Rev Christopher Cocksworth, ulusal güvenlik yasasının etkileri hakkında “ciddi kaygı” ifade eden yakın tarihli bir mektubun imzacılarından bazıları.

Lord Patten, Sir Malcolm Rifkind ve dünyadaki diğer yüzlerce milletvekili ve hanedan tarafından imzalanan mektup, uluslararası toplumun Hong Kong’un özerkliğini savunmak için harekete geçmesi çağrısında bulunuyor.

Mektupta şöyle yazıyor; “Bu, kentin özerkliğine, hukukun üstünlüğüne ve temel özgürlüklere kapsamlı bir saldırıdır. Bir ülkenin iki sisteminin bütünlüğü bir pamuk ipliğindedir. Bunlar protestoları gerçekleştiren sıradan Hong Kongluların gerçek acılarıdır. Acımasız yasalar durumu daha da arttırarak Hong Kong’un açık bir Çin uluslararası şehri olarak geleceğini tehlikeye atacak. Eğer uluslararası topluluk, Hong Kong söz konusu olduğunda Pekin’e sözünü tutması konusunda güvenemezse, insanlar başka konularda da sözüne güvenmek istemeyeceklerdir. Sempatik hükümetler, Çin-İngiliz Ortak Beyannamesi’nin bu gösterişli ihlaline göz yumulmayacağını söylemek için birleşmelidirler.” (CT)


Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi