28 Mart 2024 Perşembe

UNICEF, Çocuk İşçiliğinin Olumsuz Sonuçlarına Dikkat Çekti

UNICEF Suriyeli çocukların çalıştırılmasına ve çocuk işçiliğinin olumsuz sonuçlarına dikkat çekti. Çalışma yaşamındaki Türkiyeli çocuk sayısının 1990’lardan bu yana azaldığını, ancak Türkiye’deki Suriyeli çocukların da Türkiyeli çocukların çalıştıkları kimi sektörlerde çalıştırıldığını belirtti.

Bu sektörlerin arasında tarımdaki mevsimlik işler, küçük-orta boy işletmelerde çalışma (tekstil, ayakkabıcılık ya da oto tamiri gibi) ve sokaklarda yapılan işler gibi çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin de bulunduğunu vurguladı.

“Çocuk işçiliği eğitimden uzaklaştırıyor”

“Çocuk işçiliği, çocukların Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS) ile güvence altına alınan hakları açısından kısa ve uzun dönemde ağır olumsuz sonuçları da beraberinde getirecektir. Bu olumsuz sonuçlar arasında ekonomik sömürü, eğitimden uzaklaşma ve şiddete maruz kalma da yer almaktadır.” ibaresi yer aldı.

UNICEF’in Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, “Her koşulda Suriyeli çocuklar çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden korunmalı, okullarına devam edip gelecek için, ülkelerini en kısa sürede yeniden inşa için hazırlanmalıdır. Çocuklukları, çocukların elinden alınmamalıdır” dedi.

UNICEF çocuk işçiliğinin çocukların zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine verdiği zarara da değindi. “Çocuklar çok düşük ücretlerle, zehirli ürünlerle yakın temas içinde ve tehlikeli ortamlarda uzun saatler çalışmaktadır. Bu durumda çocuklar okullarına gidememekte, arkadaşlarıyla zaman geçirememekte, oyun oynayıp eğlenecek zaman bulamamakta, istismar ve ihmale karşı korunamamaktadır.” olarak belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeliler arasında çocuk işçiliğiyle ilgili istatistik bulunmadığını, ancak halen okul çağındaki yarım milyondan fazla çocuğun okul dışında olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekildi.

“Okula rahat erişimin olmayışı gibi etkenlerin yanı sıra çocukların ve ergenlerin okula gitmelerini engelleyen sosyoekonomik güçlükler de söz konusudur.” dendi.

Eğitime erişimin ve eğitim kalitesinin, örgün olmayan eğitim fırsatlarının yanı sıra tüm yaş grupları için örgün eğitim fırsatlarının yaygınlaştırılmasıyla desteklenmesi ve tedarik zincirinin tüm halkalarında çocuk işçi çalıştırılmaması için iş yaşamındaki ilkelerin yeniden gözden geçirilmesi amaçlanıyor.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi