20 Nisan 2024 Cumartesi

UNICEF, Koronavirüs Dönemini Yaşayan Çocukları Kayıp Nesil Olarak Adlandırdı

UNICEF, COVİD-19 başlangıcında dünyaya gelen ve 15 yaşın altındaki çocukları “kayıp nesil” olarak nitelendirdi. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF); eğitim, beslenme ve sağlık koşullarını temelden etkileyen koronavirüsün, çocuklar arasında kayıp bir neslin ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkat çekti. 

Henrietta Fore

UNICEF direktörü Henrietta Fore: “COVİD-19 başlangıcından itibaren çocukların bu hastalıktan çok etkilenmediğine dair birçok mif ortaya çıktı. Bundan öte yanlış bir düşünce biçimi yok açıkçası. Çocuklar bu hastalığı geçirebiliyor veya taşıyıcısı olabiliyorlar fakat bu buzdağın sadece görünen kısmı. Temel hizmetlerin sağlanmasındaki aksaklıklar ve artan yoksulluk seviyeleri bu dönem içerisinde çocuklar için büyük tehdit oluşturmaya başladı. Salgın ne kadar uzun sürerse çocukların eğitim, beslenme alışkanlıkları ve genel psikolojik sağlığı üzerindeki izleri bir o kadar derin olacaktır” açıklamasında bulundu. 

Vakfın yayınladığı rapora göre, Kasım ayı başlarında 87 ülkede, 20 yaşın altındaki çocuklar ve ergenler arasında, dokuz kişiden sadece biri koronavirüse yakalandı. Bu sayı eyaletlerde tespit edilen toplam 25,7 milyon COVID-19 vakasının yüzde 11’ini oluşturmakta. 

Uzmanlara göre, salgın çocuklara genel olarak sağlanan tıbbi ve sosyal hizmet seviyelerinde azalmaların yaşanmasına neden oldu dolayısıyla 140 ülkede reşit olmayan çocukların üçte birine gerekli aşılar yapılmadı. 

2021 yılında söz konusu duruma müdahale edilmemesi durumunda sağlık hizmetlerinin sağlanmasındaki aksaklıklar nedeniyle, çocuk ölümlerinin sayısı 2 milyona yükselirken ölü doğum sayısı 200 bini geçebilir. Ayrıca, dünya çapında beş yaşından küçük 6-7 milyon çocuk, bitkinlik ve yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalacak. 

Kasım ayına kadar, enfeksiyonun yayılması nedeniyle okulların kapatılması 572 milyon öğrenciyi etkiledi (dünya çapındaki öğrencilerin %33). Halbuki bu gibi önlemlerin verdiği zarar çocukların okula gittiklerinde taşıyacakları risklerin çok daha ötesindedir. UNICEF uzmanları, çocukların okullara nazaran sokakta koronavirüs ile enfekte olma risklerinin daha fazla olduğunu vurguladı.

Koronavirüs ile bağlantılı olarak dünya çapında yoksulluk içinde (eğitim, tıp, tatmin edici konut koşulları, sanitasyon veya suya erişimi olmayan) yaşayan çocukların sayısı %15 oranında artarak 150 milyona ulaştı. (dw.com)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi