28 Mart 2024 Perşembe

Ürdün’de İsa Mesih’in Vaftiz Kutlamaları Gerçekleşecek

Ürdün, 1 milyon Hristiyanın 2030’da İsa Mesih’in vaftizinin ikinci bin yıl kutlamalarına çekecek 100 milyon dolarlık projeyi uygulamaya geçirdi. Plan, Ürdün Nehri’nin doğu kıyısında, İsa Mesih’in vaftiz edildiği yer olduğuna inanılan Beytanya bölgesini kapsıyor.

El-Mağtas, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Yeni vakfın başkanı Samir Murad, bölgenin bütünlüğüne saygı duyarak Hristiyanlara ziyaret ve ibadet imkânı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Murad, ‘‘Hacılara, vaftiz yerinde maneviyata ve UNESCO Dünya Mirası Alanı koşullarına saygı duyarak kaliteli zaman geçirebilmelerini istiyoruz. 2000 yıl önceki koşulları yeniden yaratmak için İncil’deki köy temasına karar verdik. Arap tarzı çadırlar ve tüm sıhhi hizmetleri sağlayacağız. Aynı zamanda uygun fiyatlarla barınma imkânı sağlayacağız. Ziyaretçiler Kutsal Kitap’ta adı geçen yerel organik yiyeceklere erişebilecekleri restoranlara sahip olacak’’ dedi.

Elektrik ve Wi-Fi hatları, yer altına yerleştirilecek. İş insanı ve eski çalışma bakanı olan Murad, projenin ilk aşamasının yaklaşık 15 milyon dolara mal olacağını söyledi. Projenin 2023’te tamamlanacağını umuyor. Üç yıldızlı bir otel, restoranlar, alışveriş merkezi, müze ve yaşam merkezinin bulunduğu ve Hristiyanların özel ve ruhsal zaman geçirebileceği ikinci aşama 85 milyon dolara mal olacak. Murad, ‘‘Amaç, Yeruşalim’in antik dönemine benzer bir atmosfer yaratmaktır’’ dedi.

İkinci aşamada botanik bahçeleri ve doğa koruma alanı yer almaktadır. Dokuz inanç örgütüne Hristiyanları vaftiz alanına kabul edecekleri bir yer inşa etme fırsatı verildi. Dokuz örgütten biri, dünyanın dört bir yanındaki Baptist kiliselerinden oluşan Baptist World Alliance’tır (Baptist Dünyası Birliği). BWA Genel Sekreteri Rev. Elijah Brown, Ürdün Kralı Abdullah’ın ve başbakanın da katıldığı projenin lansmanı münasebetiyle düzenlenen yemekte davetliler arasında yer aldı. Brown, Amman Baptist Kilisesi’nde toplanan yerel Ürdünlü Baptistlere her iki aşama için de son tarihin 2029 olarak belirlendiğini söyledi. 

Brown, Ürdünlü Baptist liderlerin Baptist World Alliance ile birlikte çalışmalarını isteyerek, ‘‘Çalışmalarımızı sizinle birlikte yürütmek istiyoruz. Birlikte planlamak, birlikte bağış toplamak ve projeyi birlikte tamamlamak istiyoruz’’ dedi.

Brown’ın eşi Amy, Kasım ayında 100 yaşında hayatını kaybeden amcası August Lovegren’in Ürdün’de 36 yıl genel cerrah olarak hizmet ettiğini söyledi. Amy, ‘‘Baptist ailesi olarak, Ürdün’e saygı duyuyoruz. Ülke mirasını, ailemizin ve daha geniş kapsamda iman ailemizin mirasını sürdürmek istiyoruz. Vaftiz alanındaki arkeolojik proje nedeniyle Ürdün’deyiz. Zamanı biz seçmedik, ancak Tanrı bu vesileyle Ürdün’e gelmemizi sağlayarak amcamı onurlandırdı’’ dedi. (CT)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi