25 Nisan 2024 Perşembe

Uzayda Bir Yıl Geçirmek Astronotların DNA’larını Değiştiriyor!

ABD’li astronot Kelly uzayda kaldığı 365 günün ardından evine geri döndü. Fakat dünyaya geri geldiğinde genetik olarak başka bir insan DNA’sına sahipti. Artık genlerinin büyük bir bölümünün ikiziyle uyuşmadığı ortaya çıktı.

 Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yaptığı son araştırmaya göre, uzayda bir yıl geçirmek astronotların DNA’larını da değiştiriyor.

Ulusal bir kanalın haberine göre, uzayda bir yıl geçiren ABD’li astronot Scott Kelly ve tek yumurta ikizinin DNA’ları karşılaştırıldı. İkizlerin artık genetik olarak birbirlerinin eşi olmadığı ortaya çıktı.

Deneyler Kelly’nin DNA’sının %7’sinin uzay görevi sırasında değişime uğradığını ortaya çıkardı. Sonuç olarak ABD’li astronot, uzaya gitmeden evvelki Scott Kelly ile DNA olarak aynı insan değil.

UZAY YOLCULUĞUNUN STRESİ!

Değişikliğe uğrayan DNA yapısına ‘Uzay DNA’sı ismini veren gen bilimciler, astronotun birçok biyolojik özelliğinin etkilendiğini ortaya koydu. Astronot Kelly’nin metabolizması, bağışıklık sistemi ve hücre yapısı’nın uzay yolculuğu ile değiştiği belirtiliyor.

Astronotun hücrelerinin yeterince oksijen alamadığı, bağışıklık sistemininse aşırı fazla çalıştığı belirtiliyor. Değişime uzaydaki kozmik radyasyonun yanı sıra, uzay yolculuğunun getirdiği stresin de yol açtığı düşünülüyor.

Araştırmalar,  ortalama 3 yıl sürmesi beklenen Mars yolculuğundaki zorlukları aşmak açısından büyük önem teşkil ediyor. Ek olarak uzmanlar bu konuda çok daha fazla Ar-Ge(araştırma ve geliştirme çalışmaları) yapılması gerektiğini söylüyor. (sputnik/ k-e)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi